Sănătatea ta: Învaţă să recunoşti aluniţele care sunt periculoase
Ai remarcat probabil la tine, sau la apropiaţii tăi, aluniţe pe piele. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, însă unele dintre ele pot deveni periculoase pentru sănătatea ta, astfel că evoluţia lor trebuie mereu urmărită.
Ai remarcat probabil la tine, sau la apropiaţii tăi, aluniţe pe piele. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, însă unele dintre ele pot deveni periculoase pentru sănătatea ta, astfel că evoluţia lor trebuie mereu urmărită.Ce sunt ele şi cum apar?
“Aluniţele (numite în terminologia de specialitate nervi nevocelulari) sunt nişte modificări circumscrise, care apar prin înmulţirea celulelor pigmentare (melancocitelor) care dau culoarea pielii”, explică dr. Florica Chiotan, specialist în Dermatologie la Delta Hospital.
Apariţia acestora nu este un motiv de îngrijorare – ele se înmulţesc în preajma pubertăţii şi a maturităţii (20-30 de ani), cel mai probabil din cauza modificărilor endocrine. Doar 1% dintre ele apar la naştere, iar după vârsta de 50 de ani apar arareori. Este bine însă de ştiut că evoluţia lor e lentă şi îndelungată, ajungând să se stabilizeze la un moment.
Aspectul aluniţelor
“Numărul şi aspectul lor sunt variabile. În general, arată că o pată pigmentară plană ori ca un nev proeminent, rotund, ovalar sau cu formă neregulată. Ca dimensiune, pot avea de la câţiva milimetri, la 1 centimetru (sau mai mult). Culoarea variază de la roz gălbui la cafeniu sau negru intens, însă culoarea poate să difere ca intensitate pe suprafaţa aceleiaşi aluniţe. La pubertate, unii nevi capătă un contur mai pigmentat cafeniu, alţii au pe suprafaţă fire de păr bine vizibile
Rar, unele aluniţe pot regresa, apoi dispărea, însă altele pot deveni maligne.
Care sunt semnele care ne trimit la medic?
Dacă aluniţele apar în locuri vulnerabile, predispuse la riscul de înţepare sau tăiere (pielea capului, palmele, degetele, tălpile), acestea trebuie supravegheate mai atent sau chiar excizate preventiv. Dacă apariţia aluniţelor nu constituie un motiv de îngrijorare, schimbările aspectului lor sunt un semn care trebuie să ne ducă la medic. Acestea includ:
- o creştere bruscă în suprafaţă sau grosime
- modificări ale conturului
- apariţia haloului pigmentar
- apariţia unei coloraţii roz-roşietice în jur sau o modificare a coloraţiei pe suprafaţă
- aluniţa începe să fie simţită, să deranjeze într-o manieră
De asemenea, orice traumatism local (lovire, înţepare, frecare, agresare chimică) asupra aluniţelor trebuie să fie urmat prompt de un examen dermatologic.
Cum ne protejăm
“Pe lângă supravegherea evoluţiei aluniţelor, este foarte important şi controlul dermatologic periodic. În plus, trebuie ca expunerea prelungită la soare (mersul pe stradă, plaja) în absenţa unor creme protectoare de concentraţie maximă, a îmbrăcăminţii corespunzătoare ori a unei umbrele protectoare concentraţie maximă, să fie evitată