Otrava din poşetă: Rujul poate provoca alergii, artrită şi infertilitate!
Divertisment · Stiri / De Daniel Dumitrescu, 21.08.2012

Multe femei se simt ca şi cum ar fi dezbrăcate pe stradă dacă ies din casă fără să se rujeze. Însă acest aliat al frumuseţii ascunde multe pericole pentru sănătate. Studii recente arată că rujul conţine mai multe substanţe chimice nocive, care pot afecta muşchii, pot provoca probleme hormonale şi chiar o formă de artrită.

Multe femei se simt ca şi cum ar umbla dezbrăcate pe stradă dacă ies din casă fără să se rujeze. Însă acest aliat al frumuseţii ascunde multe pericole pentru sănătate: studii recente arată că rujul conţine mai multe substanţe chimice nocive care pot afecta muşchii, pot provoca probleme hormonale sau declanşează o formă de artrită.

Printre ingredientele care reprezintă o ameninţare se numără parabeni (substanţe cu rol conservant care se găsesc în compoziţia diferitelor produse cosmetice), metacrilat şi cadmiu, informează cotidianul britanic Daily Mail.



Ultimul trecut pe lista neagră este triclosanul, o substanţă cu rol de conservare folosită în majoritatea rujurilor. Cele mai recente cercetări, publicate săptămâna trecută, arată că triclosanul poate ataca muşchii şi inima. Mai mult, această substanţă creşte rezistenţa bacteriilor la antibiotice.
Potrivit unui studiu recent, triclosanul poate afecta procesul prin care muşchii, inclusiv miocardul, primeşte semnalele de la creier.

Într-un experiment pe cobai, profesorul Isaac Pessah a descoperit că inimile rozătoarelor expuse la triclosan aveau o activitate redusă cu 25%. Savantul atrage atenţia că acest nivel e o dovadă puternică a faptului că triclosanul poate afecta sănătatea umană. Studiul său mai relevă că substanţa poate reduce serios puterea muşchilor.


Studii precedente au arătat că triclosanul ar avea legătură cu afecţiunile glandei tiroide şi cu infertilitatea. La femei, substanţa poate reduce nivelul hormonilor masculini (androgeni), provocând simptome precum acnee, creştere în greutate, creşeterea excesivă a părului, disfuncţii menstruale şi infertilitate, scriu jurnaliştii britanici.

Vestea bună e că substanţa se află acum sub supravegherea Agenţiei americane de protecţie a mediului, alarmată că aceasta ar putea afecta sănătatea. Comisia Europeană consideră că aceasta e legală pentru oameni, dar triclosanul rămâne sub evaluare.


Asociaţia producătorilor de cosmetice şi parfumerie a denunţat ultimul studiu, considerându-l irelevant, întrucât a inclus teste doar pe şoareci, nu şi pe oameni. Asociaţia a adăugat că nivelul de triclosan folosit în experimente l-a depăşit pe cel maxim permis în industria cosmetică, relatează Daily Mail.

 

Pericolul e și în pasta de dinți, săpun și deodorante

Industria cosmetică britanică a considerat de la început că îngrijorările savanţilor nu sunt întemeiate. Poate că temerile savanţilor sunt puţin exagerate. Însă, dacă socotiţi că o femeie înghite de-a lungul vieţii 1,5 kilograme de ruj, parcă nu mai este atât de uşor de acceptat riscul, ipotetic sau nu. În plus, producătorii preferă să caute soluţii alternative decât să ajungă în impas dacă se dovedeşte că savanţii au avut dreptate.


Triclosanul se găseşte şi în pasta de dinţi, săpun şi deodorante, notează Daily Mail.

Tocmai de aceea, gigantul Johnson & Johnson, care produce apa de gură Listerine şi săpunul Neutrogena, a decis să elimine triclosanul, laolaltă cu alte chimicale periculoase, precum parabenii, din toată gama de produse de îngrijire a pielii.

Există temeri că parabenii, substanţe cu rol de conservare, pot acţiona precum hormonul feminin, estrogenul, şi pot interfera cu ciclul menstrual. În plus, cercetările conduse de Dr. Philippa Darbre, oncolog la Universitatea din Reading, Marea Britanie, au evidenţiat o legătură între parabeni şi cancerul de sân.

Savanţii au găsit şi alte elemente periculoase în ruj. Potrivit unui articol publicat în 2010 în Journal of Hayardous Materials, cea mai mare parte a rujurilor analizate conţineau cantităţi semnificative de metale grele - cadmiu şi crom, care în timp pot provoca dermatită (inflamaţii ale pielii) şi afecţiuni ale rinichilor. "Extragerea completă din organism durează peste 40 de ani", avertizează studiul citat.
Studii similare au descoperit în rujuri metacrilat, o formă de adeziv care poate irita pielea.

 

Rujul şi lupusul

Alte cercetări relevă că folosirea rujului are legătură cu dezvoltarea unei forme severe de artrită, o boală autoimună denumită systemic lupus erythematosus (SLE). Boala declanşează producţia de anticorpi care atacă ţesuturile sănătoase, provocând inflamaţii. Lupusul poate afecta pielea şi organele interne, inclusiv rinichii.

În 2008, cercetătorii de la Tufts Medical Centre din Boston au examinat rezultatele unor studii anterioare şi au ajuns la concluzia că folosirea rujului în cel puţin trei zile pe săptămână este semnificativ asociată cu un risc crescut de lupus sistemic.

Femeile care încep să se rujeze înainte de vârsta de 16 ani au un risc mai mare, ca şi cele care îl folosesc 7 zile din 7.

Cea mai mare temere în privinţa rujurilor priveşte conţinutul de plumb, care poate afecta creierul. Producătorii nu-l adaugă în rujuri, dar acesta se găseşte în mineralele folosite pentru pigmenţii de culoare.

Anul trecut, Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a descoperit că majoritatea celor 400 de rujuri analizate conţineau plumb şi, mai îngrijorător, nivelul maxim detectat s-a dublat între anii 2009 şi 2011.

Nouă dintre produsele cu cel mai mult plumb sunt vândute de L’Oreal, cel mai mare producător de cosmetice din lume, relatează Daily Mail. Rujul "Color Sensational" Pink Petal are cel mai mare conţinut de plumb dintre toate rujurile studiate, 7,19 părţi la un milion. Concentraţia medie în cele 400 de rujuri testate a fost de 1.11 părţi per milion.

"Nivelul de plumb detectat de FDA în studiu a fost calculat fără limitele recomandate de autorităţile sanitare pentru cosmetice, incluzând şi rujurile", a răspuns L’Oreal.

 

Mai mult ruj, mai mult plumb

Cercetătorii se tem că substanţele toxice din rujuri sunt absorbite uşor în sistemul sangvin prin buze şi gură, mai ales că femeile repetă această operaţiune de mai multe ori pe zi.

"Nivelul de plumb depinde de fiecare ruj în parte. Tot mai mulţi producători folosesc produse minerale pentru pigmenţi în rujurile lor. Aceste minerale sunt scoase din pământ şi orice produs obţinut din mină conţine plumb, ca şi alte potenţiale pericole, precum arsenic şi cadmiu", explică Pat Thomas, expert britanic în securitatea produselor cosmetice.

Culmea ironiei, nivelul de plumb din unele rujuri a crescut din cauza cererii clientelor, care vor mai multe produse "naturale". Deşi par sănătoase pentru piele, şi de multe ori chiar sunt, specifică jurnaliştii englezi, acestea conţin şi mai multe minerale cu nivel ridicat de plumb.
"Proporţiile diferă în funcţie de culoare. Toate rujurile conţin plumb. Ca regulă generală, pot să garantez că dacă are o culoare intensă pentru a dura mai mult, va avea şi cel mai mare nivel de plumb", explică Thomas.

Expertul admite că nivelul de plumb din cele mai strălucitoare rujuri este relativ scăzut. Dar el spune că trebuie să ne gândim la cât de mult folosesc femeile rujul. "Dacă vă îngrijorează acest lucru, optaţi pentru gloss", este sugestia expertului.






 

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro