Foto: Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog la “Dr Leventer Centre”
“În cancerul de piele, biopsia ne oferă posibilitatea unui diagnostic cert, ne ajută să diferențiem tumorile între ele și să putem stabili un algoritm de tratament în funcție de datele pe care ni le oferă. Astfel, în melanomul malign, măsurarea adâncimii infiltratului tumoral și aspectul diviziunii celulare ne ajută să încadrăm cazul într-un stadiu de boală care beneficiază de un protocol de tratament specific. În cazul carcinoamelor, ne oferă date nu numai despre tipul de celulă bolnavă, ci și despre agresivitatea ei, de exemplu dacă infiltrează vase sau filete nervoase”, explică specialistul.
Deși există încă persoane care refuză biopsia, medicii insistă asupra efectuării ei. Iată ce trebuie să știe pacienții care nu vor să facă acest test.
“Medicul are obligația să atenționeze pacientul de nevoia efectuării unei biopsii. Dacă pacientul refuză, medicul poate refuza efectuarea unui tratament fără certitudine diagnostică. Așa se întâmplă în cazul unei suspiciuni de tumoră. În situația leziunilor considerate cert benigne se poate accepta tratarea lor fără biopsie, dar sub semnătura pacientului care a înțeles despre ce este vorba și care-și asumă riscul”, precizează Mihaela Leventer.
Probele de la biopsie se păstrează și pot fi accesate de pacienți timp de 10 ani de la recoltare. Există situații când dermatologii recomandă, pe lângă biopsie, și teste de sânge pentru un diagnostic cert.