Sănătate. Cele mai bune soluţii ca să previi micozele pielii

Dermato - venerologie / 29.03.2016

Infecţiile cu fungi sau ciuperci sunt frecvent întâlnite. Află de la un dermatolog care sunt simptomele şi cum le poţi trata!

Descuamarea pielii, fisuri, roşeaţa, mâncărime, usturime, disconfort – toate acestea reprezintă simptome ale micozelor cutanate, afecţiuni frecvente care pot afecta copiii şi adulţii sănătoşi deopotrivă.

Dr. Laurenţiu Vlădău, Specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, atenţionează însă că atunci când sunt rezistente la tratament şi asociate cu simptome precum slăbiciune, stări gripale sau urinări frecvente, micozele cutanate pot prevesti alte afecţiuni mai grave, care slăbesc sistemul imunitar, caz în care este necesar diagnosticul şi îndrumarea medicului specialist.


Micozele cutanate reprezintă, în fapt, infecţii ale pielii cu microorganisme cu o biologie simplă, dar potenţial patogenă pentru oameni, denumite generic fungi sau ciuperci. Cheratina, o substanţă care se găseşte în piele, păr şi unghii, este "hrană" pentru aceste ciuperci. Atunci când există condiţii favorabile pentru creşterea lor, cum ar fi căldura, umiditatea, imunitatea scăzută sau utilizarea de antibiotice sistemice pe termen lung, care pot modifică echilibrul pielii, aceste ciuperci se reproduc şi apoi încep să provoace boli.


„Acest lucru nu înseamnă că ciupercile în ansamblul lor sunt dăunătoare pentru organism. Ele ne afectează într-un mod sau altul de-a lungul vieţii noastre, colonizează în mod normal pielea şi ajută la păstrarea unui echilibru biologic normal. Însă, în momentul în care se dezvoltă în exces ele produc simptome precum descuamarea pielii, fisuri, roşeaţa, mâncărime, usturime discomfort. În multe cazuri apar la persoane sănătoase, în general în zonele expuse la frecare şi umezeală precum plicile axilare, inghinale, sub sâni, între degetele de la picioare sau tălpi, frecvent mucoasele genitale feminine şi masculine, unghiile, şi sunt agravate de transpiraţie, fricţiune, tratamente prelugite cu antibiotice, boli febrile”, subliniază dr. Laurenţiu Vlădău.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro