“Am văzut numeroși pacienți care nu se prezintă la medic de teama operației, deși au rămas fără o nară sau fără o ureche, pleoapă etc. Sunt mai ales oameni vârstnici, cumva resemnați, dar care totuși au nevoie de ajutor. De multe ori ajung când nu mai poți face ceva eficient. Însă noi ne străduim să le oferim soluții și prin programul “Ai grijă de cei care te-au crescut”, special creat pentru cei în vârstă. De asemenea, am văzut pacienți care au beneficiat de o soluţie curativă incompletă sau incorectă, și încercăm să intervenim eficient“, completează medicul Mihaela Leventer, coordonatoarea centrului specializat în tratarea cancerului de piele, “Dr Leventer Centre”.
Reconstrucția cu țesut propriu sau proteze poate fi soluția pentru acești pacienți care au rămas cu mutilări după excizia tumorilor. Însă acestea pot fi evitate dacă pacienții ajung la medici specialiști care aplică cea mai bună metodă de tratare a cancerului de piele, disponibilă la ora actuală în România.
“Microchirurgia Mohs oferă printr-o tehnică aparte posibilitatea de a verifica în timpul operatiei întinderea tumorii, cartografierea ei la microscop indicând locul de unde mai trebuie scos un strat, permite conservarea țesutului neafectat și dă siguranța vindecării. Metoda se aplică, în special, carcinoamelor, dermafibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign și încă unor feluri de tumori, zece la număr”, explică medicul Mihaela Leventer.
Specialiștii atrag încă o dată atenția tuturor pacienților cu leziuni pe piele care nu trec sau care se dezvoltă alarmant să nu le trateze cu leacuri băbești, să nu le traumatizeze și să le semnaleze de urgență unui dermatolog cu expertiză în tratarea cancerului.