Tratamente sistemice:
Antibiotice orale
Sunt recomandate în cazul acneei moderat-severe, în care domină leziunile inflamatorii. Doxiciclina şi minociclina au înlocuit tetraciclina şi eritromicina în tratamentul majorităţii cazurilor de acnee vulgară. Tetraciclina, doxiciclina şi minociclina sunt contraindicate în sarcină sau la copiii sub 9 ani, eritromicina fiind singura variantă disponibilă în aceste situaţii. Mai multe studii au comparat eficienţa diferitelor tratamente antibiotice în terapia antiacneică, dar niciunul dintre antibiotice nu a demonstrat superioritate terapeutică. Pentru a reduce riscul de apariţie a rezistenţei la antibiotice, terapia sistemică trebuie întotdeauna asociată cu retinoid topic sau peroxid de benzoil şi limitată administrarea ei la o perioadă de 3 luni. La 4-6 săptămâni de la iniţierea tratamentului este momentul potrivit pentru evaluarea răspunsului la tratament. Ar trebui evitată administrarea concomitentă a antibioterapiei orale cu antibioterapia topică.
Derivații de vitamina A, sistemici
Sunt foarte utili pentru: acneea severă, nodulo-chistică şi neresponsivă la tratamentele anterioare, seboree accentuată și risc crescut de a dezvolta cicatrici. Isotretinoinul oral acţionează pe toate cele patru căi fiziopatologice care conduc la apariţia acneei şi poate avea acţiune permanentă asupra evoluţiei bolii, şi anume: stoparea acesteia prin reducerea în dimesiune a glandei sebacee, reducând astfel cu 90% producția de sebum și cu o rată de vindecare de 85%. Tratament dificil, ce asociază multiple reacții adverse, atât locale (uscăciune cutanată importantă) cât și sistemice (modificarea probelor hepatice, profilului lipidic).
Deşi s-au constatat asocieri ale tratamentului sistemic cu depresia, până în prezent nu s-a putut stabili o relaţie cauzală între ele. Cu toate acestea, este bine ca pacientul să fie monitorizat atent pe parcursul terapiei. Durata tratamentului este, în medie, de 6-9 luni. Este interzisă expunerea la soare pe perioada tratamentului. Este contraindicat în sarcină, având risc teratogen şi poate conduce la defecte congenitale.
Terapii hormonale
Se recomandă femeilor cu vârsta de peste 20 ani, cu acnee uşoară, medie sau severă, în special în cazurile ce asociază și hirsutism (creșterea anormală a părului pe zone care în mod normal nu sunt acoperite de păr). Terapia hormonală are rolul de a scădea secreţia de sebum, prin reducerea activităţii androgenilor. Contraceptivele orale sau spironolactona sunt cel mai des prescrise. Terapia hormonală nu este limitată doar pentru tratamentul antiacneic la femeile cu hiperandrogenism, ci este utilizată şi pentru femeile cu nivel seric normal al hormonilor androgeni. Durează aproximativ 6-12 luni înainte de a putea evalua răspunsul terapeutic. Există dovezi în literatura de specialitate care arată că terapia orală cu antibiotice are rezultate superioare la trei luni, însă terapia hormonală are rezultate similare în reducerea leziunilor acneice la şase luni, putând fi o alternativă la antibioterapia sistemică pentru managementul acneei pe termen lung.
Spironolactona este o variantă de terapie hormonală, folosită în tratamentul femeilor cu acnee şi hirsutism. La momentul actual, spironolactona ar putea fi utilizată în cazul femeilor cu acnee moderat-severă la care tratamentul cu asocieri terapeutice eşuează, înainte de a lua în calcul administrarea de isotretinoin. Deşi timp îndelungat terapia hormonală a fost utilizată doar sub formă sistemică, la momentul actual au apărut variante de terapie hormonală topică, cum sunt gelul cu spironolactonă 5% sau crema cu 17-alfa-propionat de cortexolonă 1%. Citește continuarea pe pagina următoare
Bună ziua! Sunt bunica unei fetite de 2 luni, am si eu o întrebare daca se poate să-mi răspundeți. Chiar de la nastere micuța sa născut cu o pată mica rosie pe cap, ni sa spus sa lasam deocamdată asa si sa vedem pe parcursul creșterii ce se întâmplă, puteti să-mi scrieti despre ce este vorba?? As putea sa va trimit si poza cu aceea pata roșie. Multumesc! Liliana