Terapia adjuvantă în acnee
Extracţia comedoanelor poate să ajute la eliberarea comedoanelor rezistente, fiind, de cele mai multe ori, utilizată în asociere cu terapia medicamentoasă convenţională.
Microdermoabraziunea, o tehnică ce utilizează microcristale pentru a exfolia pielea, nu prezintă studii suficiente pentru a putea fi considerată eficientă în tratamentul acneei şi necesită studii ulterioare. Se mai pot utiliza peelinguri chimice cu acid glicolic sau acid salicilic. În cazul acneei nodulare se pot folosi uneori injecţii intralezionale cu steroizi. Această modalitate de tratament se bazează pe experienţa clinică a practicianului, fiind necesare studii pentru determinarea şi standardizarea dozajului corespunzător. Uneori, în cazul acneei fulminante este necesară administrarea de corticosteroizi sistemici, în asociere cu isotretinoinul.
Terapia cu lumină constă într-o pleiadă de opţiuni: foloseşte o sursă de lumină continuă şi cu spectru larg (lumină albastră sau roşie), lumină intens pulsatilă, terapie laser sau terapie fotodinamică. Mecanismul de acţiune al acestor tehnici are la bază inhibarea P. acnes şi/sau distrugerea termică a glandei sebacee.
Terapia fotodinamică presupune aplicarea unui agent fotosensibilizant, cel mai adesea aplicare de acid aminolevulinic sau acid metil-aminolevulinic, urmată de expunerea la lumină roşie sau albastră, lasere, surse de lumină pulsatile sau surse de lumină non-pulsatilă cu spectru larg.
La momentul actual, terapiile care folosesc lumină sunt considerate metode adjuvante de terapie în acnee.
Bună ziua! Sunt bunica unei fetite de 2 luni, am si eu o întrebare daca se poate să-mi răspundeți. Chiar de la nastere micuța sa născut cu o pată mica rosie pe cap, ni sa spus sa lasam deocamdată asa si sa vedem pe parcursul creșterii ce se întâmplă, puteti să-mi scrieti despre ce este vorba?? As putea sa va trimit si poza cu aceea pata roșie. Multumesc! Liliana