Tratamente topice (locale):
Retinoizii sau derivații de vitamina A sunt principala recomandare în cazul acneei comedoniene, dar pot fi folosiți și în cazul leziunilor inflamatorii, ca terapie de iniţiere sau de menţinere şi, totodată, pentru prevenirea recăderilor.
Din cauza faptului că iniţial comedoanele nu sunt vizibile macroscopic, ci doar microscopic, este necesară aplicarea retinoidului topic pe întreaga zonă afectată, nu doar pe leziunile aparente clinic. Uneori pot apărea efecte secundare de tip roșeață, iritații, uscăciune. Utilizarea de retinoizi topici este contraindicată în sarcină.
Există trei generaţii de retinoizi:
I. Tretinoin
Tretinoinul este cea mai veche variantă de retinoid, de primă generaţie. Deşi are efecte benefice în prevenirea apariţiei leziunilor acneice prin inhibarea hiperkeratozei în folicul, se asociază cu cele mai numeroase efecte adverse dintre toţi retinoizii.
II. Isotretinoin şi acitretin
Isotretinoinul este un retinoid de generaţia a II-a. Se poate folosi atât topic (în monoterapie sau în asociere cu antibiotic), cât şi sistemic. Efectele secundare asociate sunt mai reduse decât în cazul tretinoinului.
Acitretinul este un analog de sinteză al acidului retinoic. Fiind intens liposolubil, poate pătrunde eficient în ţesuturi şi de aceea proprietăţile teratogene sunt exprimate intens în cazul utilizării acestuia, fiind necesară folosirea terapiei anticoncepţionale în timpul tratamentului şi pentru o perioadă de doi ani de la oprirea lui.
III. Adapalene şi tarazotene
Adapalenul este un retinoid de generaţia a III-a. Este unul dintre cel mai bine tolerate forme de retinoid şi, totodată, prezintă o acţiune antiinflamatorie şi de inhibare a keratinizării mai pregnantă faţă de generaţiile precedente. Tarazotenul este retinoidul apărut cel mai recent şi prezintă efecte asemănătoare cu ale adapalenului.Este obligatorie fotoprotecția SPF 50 UVA+UVB+IR.
Antibioticele – reduc inflamația în foliculul pilosebaceu și reduc flora bacteriană (au acțiune în special împotriva P. acnes); nu sunt comedolitice. Nu se administrează în monoterapie din cauza riscului de a dezvolta rezistența bacteriană.
Peroxidul de benzoil este un medicament unic în tratamentul local al acneei. Acţionează în două direcţii – antibacterian şi anti-comedonian – reducând nivelul de bacterii și prevenind apariția de noi leziuni comedoniene.
Acidul azelaic – acționează pe leziunile comedoniene, dar și pe cele inflamatorii. Are ușoară acțiune keratolitică, antibacteriană, antiinflamatoare și antiseboreeică. De asemenea, reduce hiperpigmentările postinflamatorii (petele maronii).
Preparatele combinate - combinaţii de antibiotice, retinoizi, peroxid de benzoil sau zinc. Astfel de combinaţii cresc eficiența terapiei și previn dezvoltarea rezistenței la medicament.
Acid salicilic 2%- indeparteaza celulele moarte ale pielii și ajută la scoaterea dopurilor din deschizăturile porilor, văzute sub formă de puncte albe și puncte negre. Citește continuarea pe pagina următoare
Bună ziua! Sunt bunica unei fetite de 2 luni, am si eu o întrebare daca se poate să-mi răspundeți. Chiar de la nastere micuța sa născut cu o pată mica rosie pe cap, ni sa spus sa lasam deocamdată asa si sa vedem pe parcursul creșterii ce se întâmplă, puteti să-mi scrieti despre ce este vorba?? As putea sa va trimit si poza cu aceea pata roșie. Multumesc! Liliana