5 lucruri despre acnee pe care poţi să le ignori de acum înainte
De câte ori nu ai auzit că faci coşuri de la ciocolată sau că pasta de dinţi usucă acneea? Trebuie să cunoşti cele mai frecvent răspândite mituri despre acnee!
Cu siguranţă că ai auzit de tot felul de sfaturi care te ajută să scapi de coşuri, însă unele dintre ele nu au treabă cu realitatea şi nu trebuie să le dai crezare. Din contră, în unele cazuri, tocmai aceste sfaturi pot să înrăutăţească mai mult problema. De aceea, trebuie să fii atentă la sfaturile pe care le pui în aplicare şi să cunoşti cât mai multe informaţii despre acnee.Iată câteva dintre lucrurile despre acnee pe care poţi să le ignori de acum înainte:
1. Faci coşuri dacă mănânci ciocolată
Deşi a fost găsită o legătură între dietă şi apariţia acneei, nu ciocolata este în mod neapărat problema. “În esenţă, orice aliment cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile, pâinea albă şi pastele făinoase, poate creşte nivelul de cortizol din sânge şi, prin urmare, poate agrava acneea. În general, carbohidraţii rafinaţi sunt cei care vor determina creşterea producţiei de sebum şi a porilor înfundaţi şi, implicit, apariţia coşurilor”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.“Aşadar, în cazul ciocolatei, problema nu o reprezintă cacaoa în sine, ci zahărul şi laptele adăugate suplimentar. Cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât este mai scăzut indicele glicemic, ceea ce înseamnă că ciocolata neagră cu un conţinut de cacao de 70% sau mai mare poate fi consumată fără griji, bineînţeles, în cantitate moderată”, completează specialistul dermatolog.
2. Machiajul cauzează acnee
Dacă produsele cosmetice folosite sunt non-acneice sau non-comedogenice, cu un conţinut scăzut de uleiuri comedogenice, este foarte puţin probabil că acestea să provoace apariţia acneei sau să o înrăutăţească, dacă ea există deja. Ba mai mult, unele dintre aceste produse conţin peroxid de benzoil sau acid salicilic, care ajută la combaterea acestei afecţiuni. Dar, dacă ai remarcat o înrăutăţire a problemei este recomandat să ceri părerea unui medic dermatolog care te poate sfătui în privinţa produselor pe care este bine să le foloseşti.3. Dacă stai la soare scapi de acnee
Expunerea la soare nu va ajuta la tratarea acneei, ci doar va face ca roşeaţa să devină mai puţin vizibilă o perioadă, odată cu bronzarea pielii. Pe măsură ce bronzul se estompează, semnele acneei vor fi din nou prezente, iar ca urmare a expunerii la razele UV fără protecţie solară te poţi alege cu pielea uscată, iritată sau arsă - ceea ce va favoriza agravarea acneei.Potrivit specialistului, expunerea la soare atunci când ai acnee activă, inflamatorie cu papule roşii şi pustule inflamate, duce la apariţia de pigmentare post inflamatorie, manifestată prin pete pigmentate, care este dificil de tratat.
4. Pune pastă de dinţi pe coşuri
Deşi acest mit este larg răspândit, adevărul este că pasta de dinţi nu conţine ingrediente cunoscute ca fiind eficiente în eliminarea acneei. Deşi este posibil în anumite cazuri particulare acest tratament minune să funcţioneze prin uscarea leziunilor, folosirea lui nu este recomandată de către medicii dermatologi. Majoritatea formulelor de pastă de dinţi conţin Lauril sulfat de sodiu, un ingredient care irită pielea şi predispune la înfundarea porilor şi, implicit, la agravarea acneei.5. Dacă te speli pe faţă cât mai des previi apariţia coşurilor
Acneea poate fi ţinută sub control prin eliminarea excesului de sebum, însă spălarea feţei în exces nu reprezintă întotdeauna un remediu pentru această afecţiune. Acest gest poate determina apariţia iritaţiei şi agravarea acneei.Medicii dermatologi recomandă spălarea pe faţă nu mai mult de două ori pe zi şi exfolierea cu un produs delicat de maxim 3 ori pe săptămână, deoarece spălarea în exces poate deteriora bariera naturală de protecţie a pielii.