Specialiștii recomandă folosirea cremelor cu un conținut de 10% uree
Renunţaţi la articolele vestimentare din lână - Hainele pentru iernile grele, precum paltoanele din lână, pot să irite pielea uscată şi sensibilă, spune John Hamilton, medic specializat în cosmetică, dermatologie şi biogerontologie din comitatul Worchestershire.

"Încercaţi să purtaţi un articol vestimentar uşor, permeabil, imediat lângă piele, peste care puneţi alte articole de îmbrăcăminte care să fie uşoare", a adăugat el.


Renunţaţi la gelurile antibacteriene - Cu toţii ştim că spălatul frecvent al mâinilor ucide bacteriile, dar poate să şi usuce pielea, în special în timpul iernii, când vântul şi frigul pot să exacerbeze această problemă.

Nu folosiţi geluri antibacteriene, spune profesorul Friedmann, întrucât ele "conţin concentraţii mari de alcool, iar acesta poate să usuce şi să irite pielea".

Specialiştii recomandă ulei de mâini cu extract de ceai, întrucât această substanţă are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antiinflamatorii deja dovedite şi, în plus, nu elimină umezeala din piele.


Pentru mâinile foarte uscate şi crăpate, specialiştii recomandă o cremă ce conţine 10% uree.

Renunţaţi la săpunul obişnuit - Evitaţi săpunurile şi gelurile de duş care conţin numeroase substanţe chimice, în special sulfat de sodiu, care este folosit pentru fabricarea anumitor spume de bărbierit. Aceste produse elimină uleiurile naturale cu rol umidificator din piele şi produc iritaţii.

Specialiştii recomandă produse care includ ulei de avocado, jojoba şi piersică şi care reţin apa în piele.


De asemenea, este important să se supravegheze temperatura apei, atât în cazul băilor, cât şi al duşurilor. Apa care este prea fierbinte poate să elimine factorul natural de umidificare (NMF) din stratul superior al pielii. NMF este o combinaţie de acizi graşi, uleiuri şi aminoacizi care atrag umezeala din atmosferă şi ajută pielea să îşi menţină o suprafaţă suplă. NMF reprezintă 20-30% din stratul superior al pielii (stratum corneum).

Apa trebuie să aibă o temperatură care să depăşească puţin 37 grade Celsius - temperatura normală a corpului - şi nu trebuie să rămâneţi în cadă mai mult de cinci minute.


Menţineţi umezeala aerului din locuinţă - Când vremea e caldă, particule fine de apă rămân suspendate în aer. Însă aerul rece conţine mai puţină umezeală. Acest lucru se produce pentru că vaporii de apă se condensează în picături mai mari şi mai grele, care cad pe sol pentru că sunt prea grele pentru a rămâne în aer.

Din acest motiv, aerul uscat, cauzat de încălzirea centrală, focurile din şemineu şi aparatele de aer condiţionat, duce la uscarea pielii.

Umiditatea este vitală pentru sănătatea pielii, pentru că stratul superior şi protector al ei absoarbe umezeala din aer şi o ajută să rămână suplă.

Plasarea de boluri cu apă pe calorifere sau în apropiere de focurile din sobe contribuie la creşterea umidităţii din locuinţă. Însă cea mai bună soluţie o reprezintă umidificatoarele electrice.

Aceste dispozitive emit vapori fini de apă care umezesc aerul şi încetinesc procesul de evaporare a apei din piele.

Există însă câteva aspecte care trebuie avute în vedere. Mai întâi, umidificatoarele trebuie menţinute într-o stare de curăţenie perfectă, deoarece dacă sunt murdare, pot răspândi bacterii. Cele mai multe dintre aceste dispozitive trebuie să fie curăţate o dată pe săptămână. În al doilea rând, trebuie urmărite semnalele care indică apariţia condensului şi a mucegaiului pe pereţii locuinţei - aceşti factori indică faptul că aerul din interior este prea umed. Mucegaiul poate produce alergii şi iritaţii, care duc la rândul lor la apariţia eczemelor, astmului şi a altor afecţiuni, notează ziarul citat de Mediafax.


Foto: Hepta
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro