De ce să consumi ulei de in? 5 beneficii pentru un organism fortificat
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.11.2023

Uleiul de in este obținut prin presarea la rece a semințelor de in și are un profil nutrițional ideal pentru prevenirea îmbolnăvirilor și înfrumusețarea pielii. Descoperă ce beneficii îți aduce fiecare linguriță de ulei de in și precis îl vei folosi tot mai des, fie ca supliment, fie pentru a completa gustul rețetelor tale preferate.

Uleiul de in are valoarea unui supliment alimentar, furnizând organismului o combinație optimă de vitamine, minerale și grăsimi benefice. În plus, este un ingredient versatil care poate fi integrat fără probleme într-o varietate de preparate, fără să te limiteze din cauza unei arome foarte puternice. Deși nu este indicat să-l folosești la gătit pentru că are un punct de ardere scăzut, este foarte simplu să-l adaugi la smoothie-uri, shake-uri, salate, piureuri și sosuri.
 
Lista de beneficii realizată de healthline.com îți indică principalele beneficii ale suplimentării meniului zilnic cu ulei de in, astfel încât să realizezi cât de mult te poate ajuta pentru a preveni disconfortul digestiv, inflamațiile sau afecțiunile dermatologice. Nu ezita să-l alegi data viitoare când mergi la cumpărături și vei observa rapid rezultatele pozitive fără să cheltuiești sume impresionante.

 
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de ulei de in:

 
1. Prevenirea cancerului

În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că suplimentarea meniului cu ulei de in timp de cel puțin 40 de zile previne răspândirea celulelor maligne și apariția tumorilor la nivelul plămânilor. De asemenea, uleiul este eficient pentru prevenirea cancerului de colon și a cancerului la sân.

 
2. Protecția inimii

Consumul unei linguri de ulei de in în fiecare zi timp de 12 săptămâni scade semnificativ nivelul tensiunii arteriale, reducând presiunea exercitată asupra inimii. Uleiul de in ameliorează și elasticitatea arterelor. Atât înaintarea în vârstă, cât și valoarea prea ridicată a tensiunii sunt asociate cu scăderea elasticității, fiind foarte util să se consume frecvent ulei de in. 
 
Beneficiul asupra arterelor se explică datorită concentrației ridicate de grăsimi de tip Omega-3, care protejează inima și stopează puseurile de tensiune.

 
3. Tratarea constipației și a diareei

 

Dacă ai foarte des probleme digestive este cazul să apelezi la uleiul de in pentru normalizarea ritmului de prelucrare a alimentelor consumate. Potrivit specialiștilor, uleiul de in acționează ca agent laxativ și combate constipația, dar este util și în cadrul unui episod de diaree.

 
4. Ameliorarea aspectului pielii

Uleiul de in poate deveni și aliatul unui ten neted, lipsit de imperfecțiuni. Astfel, includerea lui în meniul zilnic timp de cel puțin 12 săptămâni va avea următoarele efecte utile pentru piele:
 
- catifelarea și netezirea vizibilă a pielii;
- menținerea nivelului de hidratare de-a lungul întregii zile;
- reducerea sensibilității pielii la factorii alergeni;
- prevenirea iritațiilor sau a aprinderii la față;
- reducerea semnificativă a asprimii pielii și a descuamării.
 
De asemenea, uleiul poate ajuta pacienții diagnosticați cu dermatită, rozacee sau retenție de apă la nivelul feței.

 
5. Reducerea inflamațiilor

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că uleiul de in are un efect antiinflamator echivalent cu cel al uleiului de măsline datorită conținutului ridicat de acizi grași de tip Omega-3.
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro