Consumul de carne procesată provoacă probleme de natură psihiatrică, arată un studiu
Sănătate / 28.08.2018

Produsele din carne care conțin nitrați și/sau nitriți sunt responsabile pentru perioade îndelungate de hiperactivitate, insomnie și deficit de atenție în rândul persoanelor care suferă de probleme de natură psihiatrică.

Studiul a fost realizat la Johns Hopkins University și a avut ca subiecți pacienți care primesc tratament pentru simptome maniacale și a ajuns la concluzia că aceste persoane au consumat cu până la trei ori mai multe produse de carmangerie procesate față de alți pacienți tratați pentru alte probleme de natură psihiatrică, de exemplu schizofrenie.
 
„Am analizat mai multe tipuri de alimente și carnea procesată s-a evidențiat printre acestea”, a declarat autorul studiului, Robert Yolken, citat de 
Sciencealert. „Nu a fost din cauza faptului că persoanele cu tulburări maniacale ar fi avut o dietă neobișnuită.”

Încă nu este clar felul în care funcționează acest mecanism dar un studiu ulterior, desfășurat pe șoareci, a arătat o intensificare a ritmului mișcărilor și o alterare a semnalelor provenite din hippocampus, după ce animalele au fost hrănite cu carne procesată.

Au fost semnalate schimbări și în microflora intestinală, făcând posibilă stabilirea unei legături între nitrații din carne și efectele acestora asupra sistemului nervos.
Analizate împreună, aceste rezultate creează ipoteza că o alimentație bogată în cărnuri procesate (șuncă, salam, pastramă) poate declanșa afecțiuni cu simptome maniacale la unele persoane.

Tulburarea bipolară este o afecțiune neuronală cronică, manifestată prin schimbări bruște de stare și de oscilații puternice ale nivelului de energie, inclusiv prin episoade maniacale. Episoadele pot dura săptămâni sau chiar luni și pot coincide cu depresii sau psihoze. Această boală afectează 1 persoană din 25 la un moment dat în viață, având un impact semnificativ asupra productivității și afectând viața individului dar și a societății din care acesta face parte.

Se cunosc foarte puține informații despre această afecțiune. Există indicii că ar avea o puternică predispoziție genetică desi nu există suficiente studii în acest sens.
Au fost analizați factorii de mediu care ar putea fi implicați în declanșarea afecțiunii, de la infecții până la fumatul în timpul sarcinii. Stresul, loviturile la cap și nașterea înainte de termen sunt considerate ca fiind potențiali factori de risc. 
O altă ipoteză intens studiată este aceea a regimului alimentar, studiile indicând faptul că dieta occidentală și alimentele cu conținut ridicat de zahăr pot contribui la apariția și dezvoltarea acestei afecțiuni.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat fișele medicale a peste 700 de pacienți voluntari, aceștia fiind grupați pe categorii de afecțiuni: manie, tulburare bipolară, depresie și schizofrenie.

Printre cei din categoria maniacilor se numărau foarte mulți pacienți care consumaseră carne procesată.

Adăugarea compușilor pe bază de nitrogen, sub forma nitritului de sodiu sau a nitratului de potasiu, se face pentru a conserva carnea și a preveni alterarea ei, adăugând culoare și reducând oxidarea produsului.

Compușii nitriogenului din produsele de carne au fost legați de apariția cancerului (în anul 2015, Organizația Mondială a Sănătății a schimbat clasificarea cărnurilor procesate în cancerigene).

Însă, de data aceasta, compușii nitrogenului au afectat bacteriile intestinale și nu este prima dată când nitrații din carnea procesată au afectat sănătatea prin intermediul florei bacteriene.

Între creier și bacteriile intestinale există o legătură foarte complicată, iar știința încă încearcă să facă legătura între bacterii și starea noastră emoțională, apariția bolii Parkinson și riscul de accident vascular cerebral.

Nu ar fi ceva neașteptat dacă studiile viitoare vor confirma că simptomele maniacale ale persoanelor suferinde de tulburare bipolară pot fi agravate sau chiar produse de către flora bacteriană care reacționează la nitrații din produsele procesate de carmangerie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro