Alimente de evitat pentru un zâmbet sănătos
Unul dintre secretele unui zâmbet sănătos constă în adoptarea unei diete alimentare corecte, care ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor şi gingiile sănătoase.
Medicul implantolog Taner Chemal, fondatorul clinicilor Implantodent, explică faptul că un regim alimentar echilibrat, bogat în substanţe nutritive precum vitamina C, vitamina D şi calciul, este esenţial pentru sănătatea orală.
Potrivit doctorului Chemal, există cinci grupuri principale de alimente ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare:
- băuturile dulci
Atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv sucurile proaspete din fructe, constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult. Există studii făcute de Asociaţia Dentară Americană care demonstrează caracterul nociv al acestor băuturi asupra smalţului, pe primul loc clasându-se cele utilizate de sportivi.
- dulciurile
Fie că vorbim despre bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentraţie de zahăr rafinat, ceea ce duce la creşterea considerabilă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile şi rahatul sunt cele mai periculoase, din cauză că acestea aderă puternic de suprafaţa dinţilor şi a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misiunea de curăţare a salivei.
Potrivit doctorului Chemal, există cinci grupuri principale de alimente ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare:
- băuturile dulci
Atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv sucurile proaspete din fructe, constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult. Există studii făcute de Asociaţia Dentară Americană care demonstrează caracterul nociv al acestor băuturi asupra smalţului, pe primul loc clasându-se cele utilizate de sportivi.
- dulciurile
Fie că vorbim despre bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentraţie de zahăr rafinat, ceea ce duce la creşterea considerabilă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile şi rahatul sunt cele mai periculoase, din cauză că acestea aderă puternic de suprafaţa dinţilor şi a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misiunea de curăţare a salivei.