6 semne care îți arată că organismul tău îmbătrânește prea repede
Sănătate / 24.04.2018

Oamenii de știință sunt de părere că rata de îmbătrânire depinde în mare parte de factorii externi, mai puțin de cei interni. Potrivit unui studiu recent, unii oameni îmbătrânesc de trei ori mai repede decât alții.

Vârsta bilogică a unei persoane are un impact major asupra aspectului său fizic, acesta fiind motivul pentru care oamenii de aceeași vârstă pot părea mai tineri sau mai bătrâni decât sunt.

Iată câteva semne care îți arată că organismul tău îmbătrânește prea repede:


Pielea foarte uscată

Primele semne ale îmbătrânirii pielii apar de obicei după vârsta de 25 de ani, dar din cauza a diverși factori, pot apărea și mai devreme. Odată cu trecerea timpului, astfel de semne devin tot mai accentuate. Apariția multe mai devreme a semnelor de îmbătrânire a pielii este un indiciu că organismul îmbătrânește rapid. Dacă pielea ta este permanent uscată, se descuamează, te confrunți cu pete pigmentare și riduri, înseamnă că ai probleme cu sistemul endocrin. În afara problemelor hormonale, starea pielii poate fi serios afectată și de obiceiuri nesănătoase. O dietă dezechilibrată, expunerea la soare fără protecție, nivelul ridicat de stres, fumatul și consumul de alcool încetinesc procesul de reînnoire celulară și accelerează îmbătrânirea pielii.
Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, consumă alimente sănătoase, în special legume, verdețuri, fructe de pădure și alimente care conțin grăsimi nesaturate precum nuci, semințe și pește.

Căderea pleoapelor

Pielea subțire din jurul ochilor este susceptibilă la influența negativă a unor factori externi și interni precum oboseala, somn insuficient, stres, expunerea la raze ultraviolete. De aceea primele semne de îmbătrânire apar în zona ochilor. Pleoapele "căzute", care formează pliuri, te pot face să pari mult mai în vârstă. Mișcările constante ale mușchilor din această zonă au ca efect pierderea rapidă a elasticității pielii. Cu trecerea timpului pielea se lasă și apar pungi de grăsime. Această problemă este inevitabilă pentru persoanele în vârstă, dar dacă apare mai devreme de 40 de ani, este un indiciu că organele interne nu funcționează corespunzător, iar organismul îmbătrânește rapid. De asemene, este bine de știut că unele persoane au pleoapele căzute din cauza anatomiei faței lor, ceea ce nu indică un semn de îmbătrânire. 
Pentru a preveni căderea pleoapelor este necesar să dormi suficient, să eviți alimentele sărate, să bei mai multă apă și să ai grijă de pielea ochilor cu ajutorul cremelor hidratante, pe care să le folosești zilnic.

Dereglări ale ciclului menstrual

Un ciclu menstrual neregulat poate indica instalarea prematură a menopauzei. Perioada medie de instalare a menopauzei este cuprinsă între vârsta de 46 și 54 de ani. Dar dacă se întâmplă mai devreme de 40 de ani, este un semn important care indică îmbătrânirea prematură. Printre simptomele menopauzei premature se numără insomnia, bufeurile, stările de nervozitate sau schimbări bruște ale stării de spirit. 
Vizitele regulate la medicul ginecolog pot detecta din timp instalarea prematură a menopauzei, dar și alte probleme de sănătate care pot accelera îmbătrânirea, precum tulburările hormonale.

Slăbiciune fizică

Dacă ți se pare dificil să urci scările, să mergi pe jos sau să faci alte tipuri de activități fizice înseamnă că nu ai o formă fizică prea bună din cauză că nu faci suficient sport, dar este și un semnal care îți arată că organismul tău îmbătrânește prea repede. După vârsta de 40 de ani, volumul masei musculare începe să scadă. Este un proces natural care poate fi încetinit cu ajutorul exercițiilor fizice și care este accelerat de sedentarism. 
Pentru preveni acest efect este necesar să fii o persoană activă. Alegerile de zi cu zi te pot ajuta. Urcă scările în loc să iei liftul, mergi pe jos în loc să iei autobuzul și fă pauze regulate în care să faci mișcare dacă stai prea mult la birou.

Căderea accentuată a părului

Un adult sănătos poate pierde în fiecare zi între 50 și 125 de fire de păr. Dar dacă observi că rămâne mult păr pe perie, iar cărarea pe care îți porți părul este tot mai lată, este un semnal de alarmă. În cele mai multe cazuri, căderea părului este un semn al dezechilibrului hormonal sau poate fi ereditară, în cazul bărbaților. Căderea accentuată a părului este mult mai îngrijorătoare în cazul femeilor, iar dacă observi că părul tău este tot mai rar, trebuie să mergi la medic. Această problemă indică o îmbătrânire accelerată a organismului. 
O alimentație sănătoasă, bogată în acizi grași omega 3, poate preveni căderea părului. Este important să ai o dietă echilibrată, astfel încât foliculii de păr să fie hrăniți din interior.

Probleme de somn

Cele mai multe tulburări de somn nu sunt legate direct de îmbătrânire, dar persoanele de peste 60 de ani pot trece prin unele schimbări ale ciclurilor de somn. Se pot confrunta cu insomnii sau se pot trezi mult mai devreme dimineața. Acest lucru se întâmpla din cauza creșterii odată cu vârsta a nivelului de cortisol din organism, numit și hormonul stresului. Printre semnele îmbătrânirii accelerate a organismului se numără și apariția tulburărilor de somn. 
Pentru a le preveni, este necesar să fii o persoană activă, să practici activități fizice care îți fac plăcere, dar și să încerci metode de relaxare precum yoga, meditație sau mindfulness.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro