De ce sunt importante visele pentru tine?
Medicii avertizează populația că somnul insuficient are consecințe asupra sănătății, de la iritabilitate la un risc crescut de apariție a demenței, bolilor de inimă și decesului precoce.
Un studiu recent sugerează cu visele sunt importante pentru tine atunci când vine vorba de modul în care creierul răspunde la situațiile stresante. Iată despre ce este vorba!
Visele și importanța lor în viața ta
Cercetarea, publicată în Journal of Neuroscience, a dezvăluit că persoanele care petrec mai mult timp în somnul REM, faza somnului în care au loc visele, au o activitate a creierului mai puțin afectată de frică. Constatările sugerează că perioadele adecvate de somn REM înaintea experiențelor teribile pot face o persoană mai puțin predispusă la dezvoltarea tulburării stresului post-traumatic.
Studiul nu este primul care sugerează că somnul REM oferă beneficii unice. Unii experți chiar cred că lipsa somnului REM și a viselor, mai degrabă decât lipsa de somn, este responsabilă pentru multe dintre problemele de sănătate.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale somnului REM?
Câteva studii realizate în ultimii ani au sugerat că somnul REM poate afecta cât de precis pot citi oamenii emoțiile și procesa stimulii externi. Persoanele care au dormit mai mult timp în timpul somnului REM s-au descurcat mai bine când a venit vorba de judecarea expresiilor faciale decât persoanele care au dormit fără a ajunge în somnul REM.
S-a descoperit, de asemenea, că persoanele care văd imagini emoționante înainte de a merge la culcare sunt mai susceptibile să nu aibă reacții puternice la aceleași imagini a doua zi, comparativ cu cei care nu au dormit bine. Visele pot fi văzute ca o terapie nocturnă. În plus, un alt studiu sugerează că o calitate bună a somnului unei persoane înainte de un eveniment traumatic poate juca un rol important în modul în care creierul reacționează la o situație înfricoșătoare. Cu cât perioada somnului REM este mai mare, cu atât mai slab este sentimentul de frică. Cercetătorii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru. Dar partea creierului care secretă norepinefrină în timpul somnului ia o pauză în timpul somnului REM. Norepinefrina este asociată cu stresul și afectează intensitatea sensibilității amigdalei, centrul de frică al creierului, la stimuli.
Pentru un somn mai bun per ansamblu, este recomandat să dormi într-o cameră rece și întunecată și să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare noapte. De asemenea, este bine să oprești și dispozitivele electronice pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului și chiar și a viselor.