Îți apar mai multe coșuri de la stres sau nu?
Un coș care apare exact în ziua unui interviu sau a unei întâlniri îți poate strica starea de spirit. Iar experții au stabilit o relație între coșuri și stres. Iată despre ce este vorba!
Este adevărat că îți apar mai multe coșuri de la stres?
Atunci când au început studiul, oamenii de știință nu erau siguri de rezultatele pe care le vor descoperi. Însă cercetările realizate de echipa profesorului în dermatologie de la Beths Israel Deaconess Medical Center, Alexa Kimball, în 2003, au descoperit că stresul ar putea declanșa apariția acneei. Iar cu cât este nivelul stresului mai mare, cu atât mai pronunțată este acneea.
De atunci, multe studii au ajutat la elucidarea relației dintre hormonii de stres și acnee. În timp ce stresul nu este principalul vinovat al acneei - vârsta, hormonii, bacteriile și alți factori sunt incluși - este evident că stresul poate declanșa anomalii în organism și poate înrăutăți problemele actuale cu acneea.
CRH, un hormon de stres sau hormon care eliberează corticotrofină, este vinovat. Acesta se poate lipi de receptorii din glandele sebacee ale pielii, această legătură ducând la creșterea producției de ulei a pielii, care poate provoca și coșurile.
Aceste glande sebacee sunt, de asemenea, organe imune și pot duce la apariția inflamației. Acneea este o inflamație necorespunzătoare și, prin urmare, inversarea răspunsului imun poate exacerba umflarea și roșeața. În plus, oamenii de știință spun că, atunci când oamenii sunt stresați, există o creștere a semnalizării nervoase, care cauzează mâncărimi. Acest lucru îi poate face pe oameni să se scarpine, ceea ce duce la umflături și roșeață suplimentare.
În afară de acești factori biologici ai acneei legate de stres, senzația de mâncarime poate duce la o calitate scăzută a somnului, consumul alimentelor mai puțin sănătoase și o rutină de îngrijire a pielii mai proastă. Până în prezent, toate aceste aspecte au legătură cu stresul pe termen scurt sau acut. Dar stresul cronic ar putea, de asemenea, afecta durata și intensitatea acneei. Există dovezi științifice conform cărora stresul cronic poate afecta sistemul imunitar într-un mod în care încetinește vindecarea. Dacă ai de-a face cu stresul pe termen lung, acneea poate rămâne în viața ta pentru mai mult timp și există un risc ridicat de producere a cicatricilor.
Există și cercetări care indică faptul că acneea este în creștere în rândul femeilor. Poate fi din cauza faptului că viața modernă este din ce în ce mai stresantă.