Cum să te trezești mai devreme și să devii o persoană matinală
Psihologie · Legatura minte-trup / 28.02.2019

Cercetătorii au arătat că există numeroase beneficii pentru sănătate dacă te trezești dimineața. De exemplu, femeile care se culcă și se trezesc mai devreme au un risc mai scăzut de a face depresie.

Trezitul de dimineață nu este pentru oricine. De fapt, specialiștii au împărțit oamenii în două categorii, în funcție de obiceiurile lor legate de somn: "ciocârlii" - persoane matinale, care se culcă devreme și reușesc să se trezească cu ușurință dimineața, chiar și fără alarmă - și bufnițe de noapte - persoane care sunt mai active noaptea, se culcă târziu și nu se pot trezi la primele ore ale dimineții.

Categoria din care faci parte, numită cronotip, este determinată genetic și probabil știi deja până acum în care dintre ele te încadrezi. Acesta este motivul pentru care unii oamenii se trezesc plini de energie dimineața, uneori chiar fără alarmă, în timp ce alții amână alarma telefonului la infinit.

Cercetătorii au arătat că există numeroase beneficii pentru sănătate dacă te trezești dimineața. De exemplu, femeile care se culcă și se trezesc mai devreme au un risc mai scăzut de a face depresie, potrivit unui studiu. De asemenea, o altă cercetare efectuată asupra 433.000 de oameni a descoperit că "păsările de noapte" au un risc cu 10% mai mare de a suferi de un deces precoce decât persoanele matinale. Pe lângă riscul morții premature, persoanele care se trezesc mai târziu sunt supuse și unui risc de a dezvolta diferite boli mintale și fizice.

Dar cronotipul este determinat de gene în proporție de 40-70%, ceea ce înseamnă că obiceiul de a te trezi târziu poate fi modificat, fiind determinat de alți factori.

"Nevoile noastre de somn sunt determinate biologic. Pentru a ne trezi odihniți dimineața este necesar să ne 'achităm' datoria de somn, adică nevoia biologică de somn pentru fiecare noapte. Cei mai mulți adulți au nevoie de 7-8 ore de somn într-o perioadă de 24 de ore. Mai puțin de 5% au nevoie de 6 ore de somn și alți 5% au nevoie de peste 8 ore de somn
", declară neurologul și specialistul în probleme de somn Pradeep Bollu, potrivit goodhousekeeping.com.

Cu alte cuvinte, ca să te trezești devreme trebuie să te culci mai devreme. Reducerea frecventă a duratei necesare de somn îți afectează raționamentul, starea de spirit și capacitatea de a învăța. Pe termen lung poate duce la apariția unor probleme precum obezitate, diabet și boli cardiovasculare, potrivit Diviziei de Medicină a Somnului din cadrul Universității de Medicină Harvard.

Dar ce poți face ca să te trezești mai devreme și să devii o persoană matinală? Iată câteva trucuri recomandate de specialiști:

Păstrează un program de somn constant


Ca să devii o persoană matinală secretul este să te culci și să te trezești la aproximativ aceleași ore în fiecare zi, chiar și în weekend. "Acest obicei îți va ajuta creierul să înțeleagă când e timpul de culcare și când e timpul pentru trezit", spune specialistul în medicina somnului, Dr. Pradeep Bollu. Încearcă să muți în fiecare zi orele de culcare și de trezit cu 15 minute înapoi pentru ca organismul tău se adapteze noului program.

Nu bea cafea după ora 16


Cafeaua și alte stimulente precum ceaiul negru sau ciocolată îți afectează ceasul intern atunci când le consumi mai târziu în timpul zilei. Evită-le cu cel puțin cinci ore înainte de ora de culcare, pentru a nu-ți afecta somnul. De asemenea, nu ar trebui să consumi mai mult de 300-400 mg de cofeină pe zi, adică în jur de trei cești de cafea, dacă ai probleme cu somnul.

Nu mânca înainte de culcare


Mesele și gustările luate cu o oră înainte de culcare te pot face să adormi greu. De asemenea, stomacul va produce acizi pentru digestie, ceea ce înseamnă că riști să te confrunți cu reflux gastric dacă stai întins.

Evită luminile și ecranele 


Expunerea înainte de culcare la o lumină puternică și la ecrane, precum laptopul sau telefonul mobil, îți afectează de asemenea ritmul circadian și calitatea somnului. Stabilește ora la care să lași telefonul jos și să închizi laptopul, dacă vrei să ai un somn odihnitor.

Limitează consumul de alcool


Este adevărat că un pahar cu vin roșu te va face să-ți fie foarte somn, dar în mod sigur nu te vei simți mai odihnită când te trezești. Alcoolul întrerupe ritmul normal al somnului, rezultatul fiind un somn fragmentat și o stare de oboseală.

Pregătește totul de seara


Te vei bucura mai mult de diminețile tale dacă pregătești totul de seara, astfel încât să nu fii stresată la primele ore. Pregătește de seara hainele pe care le vei purta la birou, programează cafetiera să pornească dimineața la ora la care te trezești și organizează ingredientele pentru micul dejun. 

Asigură-te că ai multă lumină dimineața


"Expunerea la o cantitate adecvată de lumină, de preferat lumină naturală, imediat după ce te trezești stimulează ceasul circadian intern și îmbunătățește starea de alertă", spune Dr. Bollu. Trage draperiile pentru ca lumina naturală să pătrundă sau aprinde luminile imediat după ce te trezești dacă afară nu s-a luminat.

Nu sta prea mult în pat


Nu amâna alarma și nici nu-ți verifica telefonul, mailul etc. stând în pat dimineața. "Patul ar trebui folosit numai pentru dormit, nu pentru a lucra. Acest lucru îi transmite subconștient creierului că nu trebuie să facă altceva în afară de somn", spune specialistul.

Găsește-ți motivația


Dacă nu ești obligat să ajungi devreme la muncă sau dacă nu ai copii care se trezesc devreme, ar putea fi dificil să menții un program de somn. De aceea, ai nevoie de ceva care să te motiveze să te trezești dimineața devreme. Înscrie-te la un curs de fitness, plimbă-ți câinele în locul tău favorit din parc sau chiar găsește un proiect sau o pasiune căreia să-i dedici timp dimineața. Orice ar fi, trebuie să te entuziasmeze și să te ajute să te trezești dimineața.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro