Ce spune poziția în care dormi despre personalitatea ta?
Te-ai întrebat vreodată dacă poziția în care preferi să dormi de obicei spune ceva despre personalitatea ta? Sau chiar despre sănătatea ta?
Experții sunt de părere că pozițiile de somn pe care le alegem nu sunt întâmplătoare și au semnificații importante.
Limbajul corpului din timpul somnului nu doar că reprezintă starea ta psihologică, dar poate reflecta foarte bine relația dintre tine și partenerul de viață. Iată ce semnificație are poziția în care dormi:
Poziția fetală
Foarte mulți oameni adorm în poziție fetală, așezați pe o parte, cu genunchii ridicați și spatele arcuit. Așa cum îi spune și numele, este poziția adoptată de făt în uter și rămâne chiar și la vârstă adultă poziția care ne oferă un sentiment de siguranță. Potrivit unui sondaj efectuat în Statele Unite, aceasta este cea mai comună poziție de somn.
"Persoanele care preferă poziția fetală tind să fie sensibile la interior, dar care proiectează o imagine de sine dură la exterior. La prima vedere pot părea timide, chiar dacă nu sunt", declară pentru BBC medicul Chris Idzikowski, specializat în analiza somnului. De două ori mai multe femei decât bărbați aleg această poziție de somn.
Poziția "buștean"
Această poziție reprezintă dormitul pe o parte, cu mâinile întinse pe lângă corp. Dacă aceasta este poziția ta favorită de somn, atunci probabil ești o persoană deschisă, sociabilă, care nu se teme să aibă încredere în persoane străine, spune medicul Chris Idzikowski. Dar în același timp ai putea fi și puțin credulă. Poziția bușteanului este destul de des întâlnită, dar nu la fel de populară precum poziția fetală.
Poziția "buștean", cu brațele întinse
În acest caz, poziția corpului este tot pe o parte, ca în cazul poziției buștean, dar cu mâinile întinse în față, ca și cum ai vrea să ajungi la ceva sau cineva. O astfel de poziție de somn indică o persoană deschisă, sociabilă, ca și în cazul precedent, dar cu un beneficiu în plus: nu ești o persoană credulă. De asemenea, arată despre tine că te decizi mai greu, dar atunci când iei o decizie, este puțin probabil să o schimbi.
Partea pe care dormi
Și partea pe care alegi să dormi contează. Potrivit unui sondaj efectuat în Marea Britanie, poziția de somn pe partea stângă este preferată de cei care lucrează în general în domenii precum marketing sau publicitate, de cei cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani și cei care au studii superioare. Dormitul pe partea dreaptă a corpului este preferat de persoane care lucrează în transport și manufactură, de cei care au între 34 și 44 ani și cei care fumează și iubesc cofeina (însemnând peste zece băuturi cu cofeină pe zi).
Somnul pe burtă
Dormitul cu fața în jos este o poziție de somn mai puțin întâlnită, iar experții avertizează că nu este o alegere bună pentru femeile însărcinate sau care au sânii mari, dar nici pentru persoanele care au probleme de spate, la nivelul gâtului sau care dorm pe o saltea moale. Iar motivul este că dormitul pe burtă cauzează arcuirea spatelui și pune presiune asupra coloanei. Cei care dorm astfel se pot confrunta cu dureri de gât, spasme musculare și durere cronică.
Potrivit sondajului citat, persoanele care preferă să doarmă cu fața în jos lucrează de obicei în agricultură, au între 45 și 54 de ani și consumă alcool (aproximativ două, trei beri sau pahare de vin pe zi). Dar dacă dormi pe burtă, cu capul întors într-o parte și perna prinsă în brațe, ai tendința de a fi o persoană veselă, dar care nu acceptă să fie criticată. De asemenea, faci tot posibilul pentru a evita situațiile extreme.
Pe spate
Cei care dorm pe spate lucrează în transport și logistică, potrivit sondajului realizat în Marea Britanie de compania Sealy. De asemenea, aceștia declară că se trezesc odihniți. Dar motivul ar putea fi acela că persoanele care dorm pe spate sunt, în general, tinere, cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, etapă de vârstă la care somnul este de obicei odihnitor pe tot parcursul nopții.
Dar pentru persoanele mai în vârstă, dormitul pe spate nu este benefic, putând să accentueze sforăitul sau apneea, care este o problemă de sănătate serioasă, ce se manifestă prin întreruperea respirației în timpul somnului.