Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îmbrățișezi pe cineva
De fiecare dată când îmbrățișăm o persoană dragă, ne cuprinde un val de fericire și avem o stare de liniște și siguranță.
Îmbrățișările sunt o modalitate prin care ne exprimăm sentimentele. Dar de ce au îmbrățișările acest efect? Se pare că beneficiile acestui gest sunt mai importante decât își imaginează cei mai mulți dintre noi. Ele au efect pozitiv atât asupra psihicului, asupra stării emoționale, cât și asupra stării de sănătate. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când te îmbrățișezi:
Consolidează relațiile
Îmbrățișarea provoacă eliberarea oxitocinei în creier, o substanță numită și "hormonul fericirii". Aceasta are rolul de a întări relația cu partenerul de viață, de a spori atașamentul și de a consolida relația.
Relaxează corpul
În timpul unei îmbrățișări, musculatura se relaxează, iar tensiunea din corp este eliminată. Este o metodă perfectă de a elimina stresul și de a uita de grijile de peste zi.
Reduce durerea
Îmbrățișarea duce la eliberarea endorfinelor, substanțe care au rolul de a reduce durerea și de a stimula circulația sanguină către țesuturi. Elimină peptidele care stimulează durerea, inclusiv bradichinina.
Stimulează empatia
O îmbrățișare sinceră este o modalitate prin care oamenii își pot împărtăși sentimentele. De multe ori este mai eficientă decât cuvintele în împărtășirea emoțiilor. O persoană poate simți astfel mai ușor emoțiile și sentimentele celuilalt.
Ameliorează depresia și afecțiunile neurodegenerative
În timpul unei îmbrățișări este produsă dopamină la nivelul creierului, așa cum s-a demonstrat cu ajutorul tomografiilor. Nivelul dopaminei este scăzut în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum Parkinson sau depresie. Îi poți ajuta pe cei dragi care suferă de aceste afecțiuni printr-o simplă îmbrățișare.
Îmbunătățește starea de spirit
Atunci când ai o stare proastă sau simți că îți pierzi încrederea în tine, îmbrățișarea unei persoane pe care o iubești te poate ajuta. Acest gest stimulează producția de serotonină la nivelul creierului, care îți oferă o stare de bine. Îmbrățișarea conduce și la eliberarea endorfinelor, substanțe ce provoacă o stare de plăcere și diminuează tristețea.
Echilibrează sistemul nervos
Pielea conține receptori de presiune numiți corpusculii Pacini sau lamelari, care sunt conectați cu creierul prin intermediul nervului vag. Aceștia ne ajută să simțim atingerea. În cadtul unor studii, s-a demonstrat că îmbrățișarea are rolul de a stimula reacția galvanică a pielii și de a echilibra întreg sistemul nervos.
Reduce stresul
Îmbrățișarea reduce stresul prin scăderea nivelului de cortizol din sânge, substanță numită și "hormonul stresului". Atunci când cortizolul scade, este redusă stare de anxietate. De asemenea, un nivel scăzut al acestui hormon previne apariția hiperglicemiei și a diabetului. Studiile au arătat că îmbrățișarea și atingerea au un rol important în reducerea stresului.
Îmbunătățește sănătatea inimii
În timpul unei îmbrățișări, ritmul cardiac scade, ceea ce ajută la o mai bună funcționare a inimii și la prevenirea apariției afecțiunilor cardiace. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea Carolina de Nord, din Statele Unite, partenerii care nu au avut niciun fel de contact au prezentat un ritm cardiac cu zece bătăi pe minut în plus față de partenerii care au avut voie să se îmbrățișeze.
Stimulează sistemul imunitar
În cadrul unui studiu în care au fost incluși 400 de adulți sănătoși, cercetătorii au analizat legătura dintre relațiile interpersonale și eficiența sistemului imunitar. Participanții au fost intervievați la finalul fiecărei zile, timp de două săptămâni, despre activitățile lor, inclusiv dacă au fost implicați în conflicte interpersonale și dacă au fost îmbrățișați. Apoi participanții au fost expuși la virusul gripei comune. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au declarat că se simt susținute din punct de vedere soacial și că primesc frecvent îmbrățișări au avut mai puține sau deloc simptome și semne ale infecției. Cei care au declarat că trec prin conflicte interpersonale și că nu primesc îmbrățișări au prezentat mai multe simptome ale gripei. Îmbrățișarea scade nivelul hormonului stresului, care poate afecta sistemul imunitar, și ajută astfel la îmbunătățirea imunității.