Cat ne este personalitatea influentata de mama
Psihologie · Familia ta / De traducere de Gabriela Ceciul, 26.11.2003

Fiecare femeie isi linguseste copilul spunandu-i "esti exact ca mama ta!". Este bine cunoscut faptul ca femeile vor mosteni mult din trasaturile personalitatii mamei lor si chiar unele caracteristici fizice ale acesteia.

Oamenii de stiinta au adus diverse argumente de-a lungul anilor pentru a demonstra in ce masura aceste trasaturi mostenite se datoreaza naturii - genele sau educatia - si care sunt in afara influentelor. Cat timp nu avem de-a face cu un raspuns concret la aceasta intrebare, majoritatea specialistilor au fost de acord cu faptul ca ambele variante ne influenteaza in aceeasi masura.



Ceea ce stim cu siguranta este ca mostenim jumatate din gene - mici informatii care ne coloreaza partea educabila a organismului nostru - de la mama si jumatate de la tata.

Cercetatorii din toata lumea lucreaza in permanenta pentru a descoperi genele mostenite in privinta bolilor si caracteristicile acestora de la o generatie la alta. Ei spera ca intr-o zi sa puna capat raspandirii bolilor cu transmitere genetica si chiar gasirea unei terapii genetice pentru aceste boli - in care oamenii de stiinta sa inlocuiasca o gena gresita cu una potrivita. Vom discuta cateva aspecte ale starii de bine si de sanatate care poate fi transmisa de la mama catre fiica.

1. Inteligenta

 
Cercetarile facute de specialistii de la Universitatea din Cambridge sugereaza faptul ca inteligenta copiilor este mostenita de la mama. Acest lucru se datoreaza faptului ca genele mostenite pe linie materna sunt foarte importante in dezvoltarea creierului. Ii puteti multumi mamei pentru inteligenta.
Cercetatorii au injectat extra doze de gene masculine si feminine in embrionii de soareci si au descoperit ca cei injectati cu gene feminine au crescut cu creierul foarte dezvoltat si cu corpul mic. La soarecii injectati cu gene feminine, ADN-ul maternal s-a adunat in cortex - partea ganditoare a creierului care guverneaza inteligenta, limbajul si organizarea. Acest lucru demonstreaza faptul ca inteligenta pe care o detinem este strans legata de codul genetic matern.

2. Tendinta de ingrijorare

Multi specialisti cred ca ingrijorarea este mostenita pe cale genetica. Aceasta teorie se leaga de existenta serotoninei in creier. Cu cat nivelul de serotonina este mai scazut, cu atat suntem mai predispusi sa ne facem griji - iar genele pot delimita nivelul de serotonina al fiecarei persoane si apoi il pot construi.
Un studiu a aratat ca genele pot determina 40% din sentimentul de ingrijorare, in timp ce evenimentele vietii influenteaza doar 60% din acesta. Se pare ca toti avem o predispozitie genetica de ingrijorare din moment ce creierul nostru are o limita clara pentru fericire. Daca parintii nostri au suferit de acest sentiment sau de depresie, este foarte posibil ca si noi sa fim la fel.

3. Castigarea in greutate dupa nastere


Cercetatorii considera ca femeilor le va fi foarte dificil sa piarda dupa nastere din greutatea castigata in timpul sarcinii, daca mamele lor au avut aceasta predispozitie. Un studiu realizat in anul 1999 a aratat faptul ca formele corpului mamei este un factor important in luarea in greutate a fiicei in perioada post-natala a acesteia.
Cercetatorii au monitorizat 74 de femei timp de doi ani si jumatate dupa ce acestea au nascut. Una din sase femei au luat in greutate mai mult decat normal. Acestea au fost femeile ale caror mame aveau formele cele mai pline. Autorii acestui studiu au ajuns la concluzia ca femeile pot mosteni, de asemenea, si obiceiurile de alimentatie si de antrenament ale mamelor lor.

4. Astmul


Cercetatorii de la "National Asthma Campaign" au identificat o gena care ii poate predispune pe oameni la astm. In timp ce astmul poate fi cauzat de mediu si de factori genetici, daca unul dintre parinti are astm, sansa ca si copiii lui sa sufere de aceasta boala este dubla fata de cea a copiilor ai caror parinti nu sufera de astm. Daca ambii parinti sufera de astm, copilul este de trei ori mai predispus la aceasta boala decat in mod normal.
Pana acum, oamenii de stiinta nu stiu si in ce masura aceste gene pot influenta si gradul de severitate al bolii. Genele care pot influenta acest lucru pot fi diferite de cele care determina riscul general de dezvoltare al bolii. De asemenea, este cunoscut faptul ca la copil, gradul de severitate al astmului poate fi mai scazut decat la parinti.
Daca terapia genetica pentru astmatici s-ar putea dezvolta - multi ani de aici inainte - medicii spun ca aceasta ar putea fi potrivita doar persoanelor care sufera de astm intr-un grad avansat al bolii si care sunt imuni la orice alt gen de tratament.

5. Cancerul de san


Majoritatea cazurilor de cancer la san nu sunt ereditare. Doar pentru ca mama ta a suferit de cancer la san, asta nu inseamna ca vei suferi si tu. Dar intre 5 si 10% dintre cazurile de imbolnavire au la baza eroarea genetica. Specialistii au descoperit doua mutatii a genelor care se fac responsabile pentru acest lucru.

  • Cancerul de san poate fi transmis genetic.
  • Cel mai mare grad de risc il au femeile in a caror familie au fost cazuri de cancer de san, femeile care au o ruda apropiata care sufera de cancer la ambii sani, femeile in a caror familie au fost cazuri de cancer la san si de cancer ovarian si femeile care au o ruda apropiata care s-a imbolnavit de cancer la san la o varsta mai mica de 40 de ani.
  • Daca ai cea mai mica banuiala ca ai putea avea cancer, ar trebui sa stai de vorba cu un medic specialist si sa-ti faci analizele de urgenta. Daca ai patru sau mai multe rude care sufera de cancer la san sau cancer ovarian in familie, este posibil sa fie nevoie de un test genetic care sa identifice daca si tu ai aceasta predispozitie. Acesta se face ca un test de sange la clinicile cu specific.


Unele femei care au un grad mare de risc de imbolnavire, aleg sa-si amputeze ambii sani pentru a reduce la minim riscul de a se imbolnavi de cancer. Inca nu s-a dovedit cat de eficienta este aceasta metoda. Cand acest gen de operatie va fi mai performant, reconstructia sanilor va fi oferita in acelasi timp.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro