Fraza care oprește bârfele
Poate că este vorba despre o prietenă care împărtășește prea multe detalii despre alții sau unul dintre colegii tăi de serviciu a uitat ce înseamnă discreția. Indiferent de situație poți utiliza o frază care stopează imediat bârfele.
Fiecare sesiune de bârfe are efecte negative și nu are sens să prelungești sau să încurajezi acest tip de comportament. Indiferent cine este persoana care discută lucruri intime despre viața celorlalți trebuie să știi că bârfa este un obicei fără semnificație, care te face să-ți pierzi timpul în mod inutil. Energia ta poate fi utilizată mai productiv dacă o direcționezi spre alt tip de activități și dacă iei măsurile potrivite pentru a evita proliferarea bârfelor în mediul în care locuiești sau lucrezi.
Discuțiile care au loc în spatele persoanelor vizate, comentariile negative, răspândirea zvonurilor sau criticile aduse nu vor duce spre obiective utile, ci mai degrabă vor răni atât persoana care bârfește, cât și ținta comentariilor.
„Răspândirea zvonurile răutăcioase nu va afecta negativ doar persoana vizată, ci efectele se vor răsfrânge și asupra celei care a început să discute despre subiectul respectiv. Va fi considerată o persoană imatură, nepoliticoasă și iresponsabilă. Bârfa este mereu o armă cu două tăișuri. Nu te gândi că singura care va avea de pierdut este ținta pentru că vei putea observa că direcția dezavantajelor este dublă”
, explică dr. Sharon Schweitzer, psiholog.
Și lucrurile nu se opresc aici. Însăși natura conversațiilor zilnice pare că facilitează bârfele sau comentariile despre viața privată. „Aproximativ 60% dintre conversațiile pe care le poartă adulții sunt despre o a treia persoană care nu este prezentă. În majoritatea cazurilor se emit critici sau este judecat modul în care reacționează persoana absentă”, spune dr. Laurent Begue, psiholog.
Emisiunile și filmele influențează comportamentul
Poate ți se pare surprinzător, dar specialiștii consideră că obiceiul de a bârfi se poate datora și comportamentelor pe care le observăm zilnic la televizor. Serialele sau show-urile televizate pot crește apetitul pentru bârfe, iar de aici până la identificarea aspectelor care pot fi discutate sau criticate la persoanele pe care le vezi în viața cotidiană nu este decât un pas.
Sentimentul de apartenență
Un alt motiv pentru care bârfele sunt atât de atractive este și faptul că pot crea o legătură strânsă între mai multe persoane care critică o țintă comună. Poate conștiința le spune că acțiunile lor sunt greșite, dar conexiunile pe care le creează le pot distrage atenția de la conotația morală a comportamentului lor. Potrivit specialiștilor, disprețul sau critica atrag mai mulți adepți decât admirația pentru anumite persoane.
Riscurile la care te expun bârfele
În momentul în care alegi să vorbești despre cineva pe un ton negativ fără să-l incluzi în discuție vei părea o persoană lipsită de maniere și superficială. De asemenea, când spui ceva negativ despre o persoană se creează un sentiment de încredere cu persoana căreia îi împărtășești afirmațiile respective, iar aceasta se va simți mai confortabil și este foarte probabil să continue să bârfească și o altă persoană, creându-se un cerc vicios.
Lipsa remușcărilor sau a sentimentului de vinovăție
În ciuda conotațiilor morale, se pare că persoanele care îi bârfesc pe ceilalți nu sunt afectate de regrete și nici nu se simt vinovate pentru că i-ar putea răni. De fapt, predomină un sentiment de camaraderie, complicitate și acceptare tacită pentru că adesea se simt bine când aud de întâmplările triste și necazurile celorlalți.
Dacă și tu crezi că bârfele nu își au locul în cadrul unor relații inteprersonale pozitive și dacă vrei să eviți să fii prinsă într-un astfel de joc există o replică pe care trebuie să o dai de fiecare dată când cineva îți spune o informație negativă despre o altă persoană. Fraza care va avea mereu efectul dorit este: „De ce îmi spui asta?”
Dacă îi dai această replică unui prieten sau unui cunoscut care încearcă să te atragă într-o sesiune de bârfe îi vei transmite mesajul că nu ești curioasă, nici interesată de asemenea discuții. Va fi surprins de această întrebare directă și va înțelege imediat că nu vrei să vorbești pe nimeni de rău.