Cum să găsești și să păstrezi prietenii adevărați?
Psihologie · Antistres / 12.06.2019

O nouă prietenie poate apărea spontan, când te aștepți mai puțin, sau ca urmare a unei interacțiuni îndelungate. Contează foarte mult să identifici prietenii care te susțin și te apreciază cu adevărat pentru că numai în acest mod vei fi sigur că poți avea încredere deplină în ei.

Poate că găsești noi prieteni foarte ușor sau, din contră, poate ai nevoie de ceva timp pentru a avea încredere în cineva. Indiferent cum a pornit prietenia menținerea acestei relații va necesita timp și efort din partea ambelor părți. Este foarte util să știi în ce condiții pot apărea prieteniile și cum ar trebui să procedezi pentru a păstra cât mai mulți dintre noii prieteni. Felul în care atragi și păstrezi prietenii este influențat profund de personalitatea ta și de exemplele pe care le-ai observat până când ai ajuns la vârsta adultă.

 
Găsirea prietenilor

Probabil că nu ți se va părea surprinzător că legăturile cele mai strânse se formează de obicei între persoanele care interacționează frecvent. De exemplu, este mult mai probabil ca prietenii noi să apară la sală, dintre persoanele care se antrenează alături de tine, sau să fie unii dintre vecinii care locuiesc la același etaj. Faptul că vă întâlniți des va influența foarte mult gradul de compatibilitate, iar studiile realizate au arătat că o interacțiune frecventă care a durat cel puțin un an are mari șanse să devină prietenie.
Cu toate acestea, desfășurarea activităților în același loc nu este unicul criteriu care determină începutul unei prietenii. Este posibil să mergi la aceeași ședință de yoga cu cineva, dar să nu vă înțelegeți bine deloc. Dacă, însă, mergeți la aceleași filme și persoana respectivă râde mereu la glumele tale șansele de compatibilitate cresc. Va fi mult mai ușor să începeți o conversație în momentul în care vă plac lucruri similare.
În plus, dezvăluirea interesului prin inițierea unei prime conversații este o condiție de bază pentru a da startul prieteniei. Prima dată când vorbiți contează foarte mult pentru că în lipsa acestei legături nu veți stabili o conexiune.

 
Numai unii prieteni vor rămâne lângă tine

Este foarte puțin probabil să poți păstra toți prietenii pe care ți-i faci. Deși la început ți se va părea că veți fi mereu împreună este posibil ca de-a lungul timpului să intervină diferiți factori care vă vor distanța. Dacă ești norocos vei avea câteva persoane care vor fi lângă tine toată viața. Realitatea este că vei ține aproape prietenii care reacționează într-un mod care te face să te simți apreciat și în siguranță. Chiar și când aveți prima conversație vei avea mare nevoie să răspundă într-un fel care te face să simți că sunt compatibili cu tine. Deși la prima vedere pare un comportament de tip narcisist, nu ne putem conecta decât cu persoanele care ne evocă sentimentele potrivite. Dacă cineva va avea mereu critici cu privire la ceea ce spui sau faci prietenia voastră nu va dura prea mult.

 
Păstrarea prietenilor

Odată cu trecerea timpului nu ne schimbăm impresia în legătură cu ce înseamnă un prieten bun, dar abilitatea de a menține prieteniile scade. Terminarea studiilor, întemeierea unei familii, joburile diferite și schimbările în plan profesional pot deveni obstacole în calea comunicării cu prietenii dacă nu ești atent.
Din acest motiv contează foarte mult să și cultivi o prietenie prin rezervarea anumitor intervale de timp pentru a le petrece alături de persoanele importante pentru tine. Fă planuri pentru a te vedea cu prietenii și arată-le că îți pasă. Nu contează ce faceți împreună, ci este mai important să vă bucurați de lucrurile mărunte. În cazul în care nu vă puțeți vedea folosește mediul online pentru a menține legătura cu prietenii tăi. Mesajele și fotografiile vor menține conexiunea dintre voi, chiar dacă nu locuiți în același loc. Crearea și menținerea unei prietenii pot părea complicate, dar de fapt se rezumă la identificarea lucrurilor pe care le aveți în comun și comunicarea constantă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro