6 reguli de etichetă pentru mesajele trimise într-un grup
Deși este adevărat că grupurile sunt create pentru a facilita comunicarea rapidă între toți membrii, există anumite reguli de etichetă pe care trebuie să le respecți pentru a avea o interacțiune eficientă și a nu fi perceput drept cea mai obositoare persoană din cadrul conversației.
Într-un grup poți pune întrebări sau poți face diferite propuneri, dar este esențial să eviți anumite obiceiuri pentru a nu încălca regulile de etichetă și a te transforma într-un membru ocolit de ceilalți sau în sursa de notificări la ore nepotrivite.
Iată ce presupune punerea în aplicare a regulilor de etichetă când vine vorba despre mesajele text trimise într-un grup:
1. Nu începe o conversație noaptea
Este foarte enervant să încerci să adormi în timp ce telefonul vibrează sau să vezi culoarea care îți indică un nou mesaj. Nu este indicat să dai startul unei conversații noaptea pentru că precis toți membrii au ceva de făcut în dimineața următoare. Un moment mai potrivit este finalul după-amiezii, când majoritatea persoanelor se apropie de finalul orarului de lucru și vor avea timpul necesar pentru a se implica în conversația inițiată.
2. Nu vorbi numai cu o anumită persoană
Știi momentul acela neplăcut când observi că o conversație de grup s-a transformat, de fapt, într-o discuție între 2 persoane? Evită să creezi o asemenea situație. În cazul în care ai foarte multe lucruri să-i spui unui anumit membru al grupului trimite-i un mesaj privat pentru că nu aveți nevoie de audiență pentru o discuție care vă privește numai pe voi. Deschide un chat separat și discută tot ce te preocupă, fără să obligi și pe ceilalți membri ai grupului să primească notificări inutile.
3. Trimite mesaje persoanelor care se cunosc deja
Dacă vrei să trimiți anumite informații mai multor persoane care nu au nimic în comun le poți transmite mesaje separate sau ai putea să le faci cunoștință prin intermediul mesajelor din grup. Singura ocazie în care este acceptabil să te adresezi persoanelor care nu se cunosc între ele este atunci când planifici un eveniment la care vor participa toate. În toate celelalte situații evită să creezi în mod artificial grupuri de persoane care nu se cunosc deloc.
4. Rămâi la subiect
Un grup nu este locul potrivit pentru a trimite mesaje vagi, care nu au un scop precis. Planificarea diferitelor activități sau trimiterea unui link spre un material relevant pentru toți membrii grupului sunt mesaje utile, dar pentru a discuta despre ce ți s-a întâmplat de-a lungul zilei mai bine limitează-te la chat-urile private cu prietenii sau membrii familiei. Nu ai cum să ai o astfel de conversație într-un grup pentru că sunt prea mulți participanți. Asigură-te că ai un obiectiv clar pentru fiecare mesaj pe care îl vor vedea câteva zeci de persoane.
5. Nu grăbi conversația
Dă tuturor șansa de a contribui la discuție. Atunci când grupul discută despre un anumit subiect asigură-te că toate persoanele și-au exprimat punctul de vedere înainte de a propune o nouă temă. Se poate instala o stare de confuzie atunci când deja ai lansat o altă conversație, dar cineva comentează cu privire la subiectul anterior și toată lumea derulează înapoi pentru a-și aminti la ce se referă. Mersul conversației va fi mult mai plăcut dacă lași suficient timp pentru ca toată lumea să fie la zi.
6. Anunță dacă părăsești conversația
Nu dispărea fără urmă, lăsându-i pe ceilalți să se întrebe ce s-a întâmplat cu tine. Spune-le că trebuie să pleci pentru a le evidenția că nu mai pot aștepta, deocamdată, alte răspunsuri de la tine. Evită momentele în care ai dispărut din conversație 20-30 de minute, iar când intri din nou toată discuția este marcată de nelămuririle cauzate de dispariția ta. Nu este deloc distractiv, iar soluția politicoasă este să anunți când pleci sau ești ocupat.