5 răspunsuri utile când ai de-a face cu persoane nepoliticoase
Psihologie · Antistres / 26.02.2019

Nimeni nu-și dorește să ajungă într-o situație în care să fie nevoit să interacționeze cu persoane nepoliticoase, dar trebuie să știi ce tehnici să folosești pentru a nu-ți periclita echilibrul emoțional.

Izbucnirile persoanelor nepoliticoase te pot lăsa în dubiu cu privire la ce ar trebui să faci, dar dacă aplici soluția potrivită nu va trebui să-ți faci griji că situația ar putea să se agraveze constant. De multe ori răspunsul potrivit poate stopa un comportament inadecvat sau îi va semnala persoanei în cauză că nu îi vei răspunde la fel și nici nu vei intra în jocul pe care încearcă să-l creeze. 

 
Iată ce răspunsuri poți folosi dacă ai de-a face cu persoane nepoliticoase:

 
1. „Mulțumesc”

Poate pare foarte simplu să spui doar „mulțumesc” și crezi că ar trebui să oferi o replică mult mai complexă, dar acest răspuns poate schimba complet direcția conversației. Folosind acestă replică îi vei arăta celeilalte persoane că nu te-ai enervat. Persoanele nepoliticoase sunt motivate în principal de furia celorlalți și se simt bine când văd că se enervează și folosesc replici nepoliticoase la rândul lor pentru a răspunde cu aceeași monedă. Dacă vei rămâne amabil și calm îi vei demonstra persoanei care încearcă să te enerveze că ai conștientizat cum se poartă, dar că nu vei lăsa reacțiile ei să te afecteaze sau să-ți strice ziua.

 
2. „Ai dreptate”

Majoritatea oamenilor au dificultăți când trebuie să accepte validitatea punctului de vedere exprimat de o altă persoană. Dacă din întâmplare ceea ce spune persoana nepoliticoasă are și un sâmbure de adevăr folosește acest răspuns pentru a o opri. Conversația se va încheia rapid pentru că, în lipsa conflictului, nu mai există niciun motiv logic de a te agresa verbal. 

 
3. „Îmi rănești sentimentele”

Din dorința de a părea puternici, mulți oameni nu le spun celor din jur când se simt supărați sau îi rănesc vorbele spuse. Nu te va ajuta cu nimic să ascunzi faptul că te deranjează ceea ce spune cealaltă persoană, ci ai putea chiar să agravezi problemele. Este posibil ca interlocutorul tău să nu știe că te rănește prin afirmațiile făcute și chiar să nu lanseze remarcile respective în mod intenționat. În acest caz cel mai bine este să îi spui direct ce efect au vorbele lui asupra ta pentru a remedia situația cât mai rapid și discret posibil.

 
4. „Cred că ar trebui să încetăm această conversație chiar acum”

Din păcate, vei întâlni și persoane care pur și simplu se simt bine când se ceartă cu ceilalți sau îi fac să se simtă prost și nu ai cum să schimbi acest lucru. Trebuie însă să acționezi rapid pentru a ieși din situația care te deranjează. În momentul în care observi că o anumită persoană a început să spună lucuri care te jignesc, mai bine vorbește deschis și spune-i că nu te interesează deloc să mai continui o astfel de conversație. Cere-i să schimbe subiectul sau să plece. Unii oameni sunt nepoliticoși fără vreun motiv anume și trebuie să-i oprești înainte să te facă să te simți rău sau să-ți afecteze negativ imaginea de sine. Dacă oferi această replică există o posibilitate să se gândească de două ori înainte să se poarte cu altcineva în același mod, cu altă ocazie. Respectă-te pe tine și spațiul tău personal și nu lăsa să se apropie de tine decât persoanele care se comportă așa cum îți dorești. Stabilește limite clare și nu lăsa un interlocutor nepoliticos să le depășească sub nicio formă.

 
5. „Mereu ai ceva negativ de spus, nu-i așa?”

Dacă ai de-a face foarte des cu remarcile nepoliticoase ale unei anumite persoane, un astfel de răspuns îi va evidenția că ea are o problemă, nu tu. Persoanele nepoliticoase vor să-și facă „victimele” să creadă că fac mereu greșeli, dar de fapt comportamentul care nu respectă bunele maniere nu reflectă decât complexele celui care-l inițiază. Pune accentul pe comportamentul unei persoane care te deranjează și arată-i că ostilitatea îi aparține în totalitate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro