5 lucruri pe care trebuie să le înveți când te muți în altă țară
Psihologie · Antistres / 02.08.2019

Poate fi un lucru minunat, dar și marcat de puțină teamă. Decizia de a te muta în altă țară înseamnă să-ți lași prietenii și familia în urmă și să te acomodezi unui climat cu totul nou. Află ce trebuie să înveți când iei această hotărâre.

Există foarte multe motive care te pot determina să te muți în altă țară. Poate fi vorba despre continuarea studiilor, un job nou, o promovare sau un schimb de experiență. Înainte de a te muta este foarte important să te familiarizezi cu lucruri de bază cum ar fi tipul de climat și moneda locală pentru a te putea descurca. În afară de aceste două aspecte există și alte lucruri care vor favoriza acomodarea mai rapidă la contextul din jurul tău și transformarea noului mediu într-unul confortabil și relaxant, astfel încât noutățile și schimbarea prin care treci să nu adauge stres sau tensiune.

 
Iată ce lucruri suplimentare trebuie să înveți când te muți în altă țară:

 
1. Studiază în detaliu sistemul de sănătate

Nu presupune că ți se va oferi în mod automat îngrijire medicală doar pentru că te muți în țara respectivă. Lămurește-te care sunt criteriile aplicate pentru a putea primi îngrijiri medicale sau diferite tratamente, află cum poți avea un nou medic de familie și dacă toate medicamentele sau procedurile de care ai nevoie sunt acoperite de planul de bază sau trebuie să adaugi opțiuni suplimentare.
De asemenea, poate fi obligatoriu să plătești pentru asigurarea de sănătate într-o anumită țară, așa că rezervă o parte din bugetul tău pentru acest scop. Chiar dacă îți va lua ceva timp este esențial să citești toate detaliile despre cum funcționează asigurările de sănătate în locul în care te vei muta pentru a nu regreta mai târziu. Sănătatea este pe primul loc pentru că reprezintă baza pentru a-ți putea construi o viață nouă plină de optimism.

 
2. Investighează normele culturale

Înainte de a te muta trebuie să te familiarizezi și cu standardele culturale ale țării respective. Este indicat să citești istoria țării pentru a putea cunoaște mai multe detalii. De asemenea, poți căuta diferite articole sau cărți care explică tradițiile, normele sociale și așteptările în cadrul diferitelor evenimente. Notează și sărbătorile pentru a remarca aceste date importante și cum se celebrează.

 
3. Învață să gătești câteva dintre felurile de mâncare preferate

Odată ce te muți și schimbi complet decorul este posibil să-ți fie dor de casă ceva timp pentru că reprezenta zona ta de confort. Redu stresul sau melancolia învățând din timp să prepari ceea ce-ți place foarte mult să mănânci. În acest mod vei putea savura gustul de acasă chiar dacă vei fi foarte departe. 
În momentele în care îți lipsește țara ta poți prepara gustări sau feluri de mâncare tradiționale pentru a te simți reconfortat. Aceasta este și o modalitate utilă de a reduce costurile pentru că este posibil să nu-ți permiți să mergi mereu la restaurant. Nu lăsa gătitul pe ultima sută de metri, ci începe să exersezi de îndată ce ai luat hotărârea de a te muta.

 
4. Informează-te cu privire la regulile de condus

Nu uita că fiecare țară poate avea legi și reguli diferite pentru a putea conduce o mașină. Nu presupune că totul va fi exact la fel ca în țara ta, ci află cum diferă normele. Poate fi vorba despre modul de depășire al altor vehicule sau alte lucruri esențiale care vor reduce riscurile în timp ce ești la volan.

 
5. Învață câteva fraze din limba țării pe care ai ales-o

Învățarea unei limbi noi poate fi un proces de durată, mai ales dacă are un alfabet diferit, dar nu te lăsa descurajat. Pentru început învață câteva fraze de bază pentru a te putea descurca la un restaurant, la gară sau la aeroport, pentru a cere instrucțiuni dacă te rătăcești și pentru a saluta în diferite momente ale zilei. Nu trebuie neapărat să devii un expert, dar este nevoie să memorezi frazele esențiale pentru a putea să te acomodezi în locul în care vei trăi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro