Cum reacționează câinii dacă îți percep anxietatea?
Psihologie · Autocunoastere / 16.06.2019

Dacă te simți anxios în mod regulat, s-ar putea să te muște un câine. Pare o legătură ciudată, dar câinii care îți percep anxietatea nu reacționează prea bine. Iată cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie!

Ce reacție au câinii dacă îți percep anxietatea?


Potrivit unui studiu publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, mușcăturile de câini din Marea Britanie sunt întâlnite de trei ori mai frecvent decât arată rapoartele oficiale. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Persoanele care au o personalitate dominată de anxietate sunt supuse unui risc mai mare de a fi mușcate de câini. Tot aceste persoane raportează cel mai rar mușcăturile, după cum au afirmat cercetătorii.

Singurele statistici oficiale colectate despre mușcăturile de câini din Marea Britanie sunt pe baza internărilor în spitale, nici măcar pe baza vizitelor la urgență pentru tratamente. Nu se știe cât de mulți oameni sunt mușcați de câini și câți dintre aceștia necesită tratament medical cu adevărat.

Pentru a-și face o idee mai detaliată cu privire la daunele produse de mușcăturile de câini, oamenii de știință au chestionat aproape 700 de persoane din 385 de gospodării din orașul Chesire despre experiențele lor cu câinii. Studenții din domeniul veterinar s-au dus din ușă în ușă și au susținut scurte interviuri cu rezidenții din Chesire despre câini, apoi au lăsat chestionare mai detaliate participanților dispuși să răspundă.

În aceste chestionare, participanții erau rugați să detalieze situațiile în care fuseseră mușcați de un câine și să furnizeze informații despre vârsta participanților la momentul mușcăturii, despre relația lor cu câinele și dacă au solicitat asistență medicală ulterior. De asemenea, respondenții adulți au completat un test de personalitate cu 10 întrebări, care i-a ajutat pe cercetători să clasifice participanții în funcție de trăsăturile de personalitate. 

Cercetătorii au descoperit că rata incidentelor mușcăturilor de câini raportate de rezidenții din Chesire a depășit cu mult media națională indicată de înregistrările oficiale din spitale. Înregistrările din spitale arătau că rata mușcăturilor era de 740 la 100.000 de persoane, dar răspunsurile sondajului au indicat o rată de 1.873 la 100.000, adică aproape triplul cifrei oficiale.

Când echipa de cercetători a început să analizeze factorii frecvent întâlniți de la baza mușcăturilor de câini raportate de respondenți, situația a devenit cel puțin interesantă. În primul rând, bărbații au fost susceptibili unui risc de două ori mai mare decât femeile de a fi mușcați de câini. Aproximativ 44% dintre mușcături au avut loc în copilărie, când participanții aveau o vârstă mai mică de 16 ani, iar 55% dintre mușcături au fost cauzate de câini pe care victimele nu i-au întâlnit niciodată înainte de incident. Alte cercetări sugerează că cele mai multe mușcături sunt din cauza câinilor cunoscuți de victime.

Cel mai surprinzător lucru a fost reprezentat de legătura dintre mușcăturile câinilor și respondenții care au obținut cea mai mică valoare la stabilitatea emoțională în cadrul testului de personalitate. Cu cât persoana era mai instabilă din punct de vedere emoțional, cu atât mai probabil era ca aceasta să fie mușcată de un câine. Constatările studiului sugerează că persoanele mai puțin anxioase, iritabile și depresive au un risc mai mic de a fi mușcate de câini.

Însă studiul nu poate confirma dacă stabilitatea emoțională scăzută a unei persoane are drept rezultat o probabilitate mai mare de a fi mușcată de câini sau dacă mușcătura de câine duce la o stabilitate emoțională mai scăzută. Sunt necesare cercetări suplimentare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro