femeie minte Cu cât mintea noastră e ocupată mai mult cu gânduri constructive, şi mai puţin distructive, cu atât avem posibilitatea de a ne construi viaţa aşa cum ne dorim noi, spune psihologul Alexandru Pleşea

 

5. Informaţia circulă foarte rapid în mintea noastră


Nu multă lume ştie că mintea noastră generează mai mult de 60.000 de gânduri în fiecare zi, iar informaţia circulă în mintea noastră cu o viteză ameţitoare: aproximativ 400 de kilometri pe oră. “Nu trebuie niciodată să ne facem griji că nu avem gânduri, că ne-a părăsit inspiraţia. Tot ceea ce trebuie să facem este să pescuim unul dintre zecile de mii de gânduri care ne traversează mintea în fiecare zi şi să-l punem în aplicare în viaţa noastră. Secretul este că atunci când mintea noastră este invadată numai de gânduri pozitive, atunci avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi le putem pune în aplicare în vieţile noastre”, afirmă psihoterapeutul Alexandru Pleşea.


6. Regula creierului folosit 10% este un mit


Psihoterapeutul Pleşea crede că regula creierului folosit 10% este un mit este un mit şi apare doar la ElectroEncefalogramă (EEG). În opinia specialistului, situaţia este diferită, iar o persoană normală îşi foloseşte mai mult de 10% din creier. “Desigur, o persoană normală nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil, deoarece ne-am scurt-circuita creierul. Este ca atunci când folosim un aparat la capacităţile lui maxime şi acesta se încinge până în punctul în care se defectează. În schimb, mintea umană are posibilitatea de a accesa anumite funcţii în alte zile, când acestea sunt necesare, dar în decursul vieţii noastre nu rămân funcţii ale creierului care să nu fie accesate niciodată”, declară psihoterapeutul.


7. Mintea şi creierul nostru procesează Non-Stop


Creierul nostru funcţionează în fiecare secundă a vieţii noastre şi nu există momente când acesta să ia pauză. “Gândiţi-vă o secundă ce s-ar întâmpla dacă am avea creierul în repaus, la un moment dat. Am uita să respirăm, inima noastră ar uita să mai bată, toate funcţiile noastre vitale s-ar prăbuşi instant. Creierul nostru este activ şi în timpul somnului şi pe parcursul unei zile. De aceea, sfatul meu pentru voi este să ne culcăm cu gânduri pozitive, deoarece în vis acestea vor construi o lume aşa cum ne-am dori noi. Când ne trezim, ne vom simţi inspiraţi de tot ceea ce a creat subconştientul în timpul visului şi vom încerca să aduce şi în viaţa reală acele trăiri”, consideră Alexandru Pleşea.



8. Mintea noastră vrea să utilizeze cât mai puţine cunoştinţe şi resurse posibile


Mintea noastră va încerca mereu să facă economie de resurse pentru a administra eficient funcţiile corpului şi orice informaţie, pe lângă toate activităţile pe care le desfăşurăm zilnic. Cu cât face mai puțin efort, cu atât are la dispoziție mai multă capacitate pentru orice procesare urgentă am avea în acea zi.

9. Toate cele 5 simţuri sunt importante


Cele 5 simţuri ale noastre – vederea, mirosul, auzul, gustul şi atingerea – au o putere extraordinară de a crea o amintire a ceea ce au experimentat. Toate aceste amintiri create de cele 5 simţuri vor ajunge în subconştientul nostru şi rămân stocate pentru a le putea accesa oricând vom trăi experienţe asemănătoare. Prin acest mecanism, crede psihoterapeutul, ne putem aminti lucruri în funcţie de ceea ce simţim, auzim, atingem, mirosim etc.


10. Mintea vrea să înveţe tot timpul


“Mintea vrea, dar de cele mai multe ori, obiceiurile nu ne lasă să învățăm pe cât am vrea. Dacă totuși, avem impresia că mintea umană poate înmagazina un număr finit de lucruri, atunci suntem în eroare. Mintea noastră are puterea de a procesa miliarde de lucruri şi poate învăţa, în permanenţă, lucruri noi, fără să avem procesorul încărcat. Această abilitate a creierului ne ajută să ne dezvoltăm încontinuu şi ne dă o putere creatoare. În funcţie de informaţiile şi gândurile pe care le înmagazinăm mereu, avem puterea de a le transpune în viaţa noastră şi să-i stabilim o direcţie. Cu cât mintea noastră este umplută mai mult cu gânduri constructive, şi mai puţin distructive, cu atât avem posibilitatea de a ne construi viaţa aşa cum ne dorim noi”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro