Studiu: Încălzirea globală și poluarea înseamnă mai mulți copii născuți prematur
Încă o veste proastă asociată cu schimbările climatice: femeile însărcinate expuse la poluarea din aer sau la valurile de căldură au un risc mai mare de a naște prematur sau de a naște copii la termen cu o greutate mai mică decât cea normală, arată o evaluare a mai multor studii.
Cercetarea, care a analizat rezultatele a 68 de studii realizate în Statele Unite, a descoperit că bebelușii sunt supuși unui risc mai mare de naștere prematură dacă mamele locuiesc în zone cu aer poluat sau cu creșteri bruște de temperatură.
„Toate datele indică același lucru”, declară coordonatorul cercetării, medicul ginecolog Bruce Bekkar, citat de usnews.com.
Este dificil de spus în cifre care este acest risc, spune Bekkar. Studiile incluse în această evaluare au fost realizate diferit și au urmărit diferiți factori. În schimb, cercetătorii au vrut să afle dacă există o asociere între nașterea prematură și poluare.
„Există o asociere puternică între poluarea aerului, expunerea la valurile de căldură și nașterile premature”, spune specialistul.
Toate acestea se adaugă la toate celelalte motive de îngrijorare cu privire la schimbările climatice, spune Bekkar.
Au fost analizate 32,8 milioane de nașteri
Analiza a inclus 68 de studii efectuate de-a lungul timpului în Statele Unite, fiind evaluate în total aproape 32,8 milioane de nașteri.
Din 57 de studii axate asupra poluării aerului, 84% dintre ele au descoperit că femeile din zonele poluate au un risc mai mare de a întâmpina probleme în sarcină. Același lucru a fost valabil și în cazul a nouă din zece studii despre expunerea la valurile de căldură.
Cele mai multe studii au analizat riscul bebelușilor de a se naște prematur sau cu o greutate mai mică decât cea normală. Însă câteva dintre ele au examinat și cazurile în care bebelușii s-au născut morți, și au descoperit aceeași asociere: mamele trăiau în zone cu poluare ridicată, afectate de valuri de căldură cauzate de încălzirea globală.
Citește și: Durerea abdominală în sarcină: ce este normal și când trebuie să te îngrijorezi
Citește și: Durerea abdominală în sarcină: ce este normal și când trebuie să te îngrijorezi
Studiile efectuate nu au putut măsura expunerea zilnică a femeilor însărcinate la poluare. În schimb, cercetătorii au studiat tiparele pe scară largă și dacă nașterile premature sunt mai des întâlnite în zonele cu o calitate proastă a aerului.
Poluarea provoacă inflamație în organism
Nu se știe cu exactitate cum afectează poluarea și valurile de căldură sănătatea mamei și a fătului, însă medicul ginecolog Rahul Gupta, din cadrul organizației nonprofit March of Dimes, spune că există tot mai multe date care demonstrează o asociere strânsă.
Medicul spune că există motive biologice pentru care atât aerul poluat cât și temperaturile ridicate prezintă riscuri pentru viitoarele mame.
Particulele microscopice de poluare din aer sunt inhalate profund în plămâni și cauzează inflamație generalizată în organism. Femeile cu probleme de sănătate cronice, precum astm, sunt și mai predispuse, spune Gupta. Analiza studiilor a mai arătat că legătura dintre poluarea aerului și complicațiile apărute în timpul sarcinii este mai puternică în cazul femeilor care suferă de astm.
Valurile de căldură sunt o problemă prin faptul că sarcina afectează capacitatea corpului de a-și regla temperatura, declară medicul. Cercetarea sugerează că temperaturile caniculare contribuie la apariția nașterilor premature prin faptul că afectează circulația sanguină la nivelul placentei sau provoacă deshidratare.
„Nu fumați, evitați fumatul pasiv și poluarea din trafic”
Dr. Linda Giudice, fondatoarea Programului Sănătatea Reproductivă și Mediul, din cadrul Univestității California din Statele Unite, a declarat că descoperirile analizei sunt „remarcabile”. În ciuda diferențelor dintre modul de realizare a studiilor, cele mai multe au ajuns la aceeași concluzie.
Giudice le oferă femeilor câteva sfaturi pentru a se proteja: „Nu fumați, evitați fumatul pasiv și poluarea din trafic”.
Dar pentru a se obține rezultate pe termen lung, Giudice și Bekkar recomandă oamenilor să susțină politicile de protejare a mediului și de combatere a schimbărilor climatice. Schimbarea climatică este o problemă de sănătate publică și necesită implicarea întregii societăți, este de părere și medicul Rahul Gupta.