Este tentant pentru părinți să-și recompenseze copiii cu dulciuri. Dar unele dintre ele pot fi extrem de periculoase!
Noile cercetări arată că un copil cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani are nevoie de mai puțin de 25 de grame de zahăr, adică 6 lingurițe pe zi. Copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui să consume deloc zahăr. Consumul de zahăr adăugat la începutul vieții este strâns legat de carii, obezitate, hipertensiune arterială și diabet zaharat de tip 2. Iar aceste probleme le crește atât copiilor, cât și adulților riscul de boli de inimă.
Mai mult decât atât, consumul dulciurilor lasă mai puțin spațiu în stomacul celor mici pentru alimente sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și produse lactate cu conținut scăzut în grăsimi. Specialiștii sfătuiesc părinții să citească cu atenție etichetele produselor alimentare și să facă un calcul: 4 grame de zahăr este echivalentul unei lingurițe de zahăr. Cele mai periculoase zaharuri se găsesc în alimentele procesate, deserturi și sucul de fructe. Cele mai multe dintre acestea nu au valoare nutritivă.
Înghețata, tortul și prăjiturile sunt gustări tipice în cazul copiilor, dar știai că 16% din caloriile zilnice ale copiilor și adolescenților provin din zahărul adăugat? Dulciurile pot face parte din dieta copilului, dar nu ar trebui să fie incluse în fiecare zi. Indicat ar fi ca acestea să fie consumate în porții rezonabile și cât mai rar, cum ar fi la ocazii sau zile speciale. Mai mult decât atât, pe lângă valoarea nutritivă scăzută, multe dintre aceste dulciuri cresc riscul de sufocare, mai ales în rândul copiilor mici.
Dulciuri periculoase pentru copii
Acadelele
Acadelele/bomboanele contribuie la aportul caloric din dieta copilului și oferă foarte puțini nutrienți. Cu cât este mai mic copilul, cu atât este mai important ca părinții să știe că fiecare mușcătură contează pentru nutriție. Mai mult decât atât, conform unui studiu, bomboanele tari reprezintă 15% din incidentele de sufocare.
Jeleurile
Jeleurile sunt gustări foarte nesănătoase. O pungă minusculă conține 80-90 de calorii, iar majoritatea copiilor le mănâncă precum pe bomboane, acumulând calorii fără să se simtă sătui. Au foarte mult zahăr adăugat și nu conțin proteine sau fibre pentru a stimula nutriția. Cea mai bună variantă este hrănirea copilului cu fructe adevărate, nu cu jeleuri cu arome de fructe.
Bezele moi americane/Marshmallows
Deși au o textură moale, aceste bezele pot crește riscul de sufocare pentru că nu se topesc ușor în gură. Lăsați nesupravegheați chiar și timp de câteva secunde, copiii pot fi tentați să-și umple gura cu aceste dulciuri, blocându-și în totalitate căile respiratorii. Mai mult decât atât, nu au valoare nutritivă.
Iaurtul cu fructe
Iaurtul este o gustare uimitoare, plină de probiotice pentru burticile sănătoase, dar nu poți ignora faptul că majoritatea mărcilor sunt pline de zahăr adăugat. Iaurturile cu diverse arome, fructe sau cu toppinguri de bomboane sunt un pericol pentru copil. Este de preferat consumul iaurtului grecesc simplu, are mai multe proteine decât iaurtul obișnuit și poate fi îndulcit cu miere sau fructe proaspete.
Cereale
Majoritatea cerealelor de pe piață, cum ar fi cele colorate sau cu diverse arome conțin foarte mult zahăr adăugat și foarte puține proteine. Cerealele integrale cu lapte fără grăsime sunt o opțiune mult mai sănătoasă pentru micul dejun.
Sucurile de fructe
Unele sucuri de fructe pot conține același număr de calorii și zaharuri ca băuturile răcoritoare. Conțin vitamine și antioxidanți, dar atunci când fructul este stors, se pierde fibra. Este mult mai bine să se consume fructul întreg.
Unt de arahide
Untul de arahide nu se topește în gură și nu alunecă ușor pe gât. Așadar, pericolul de sufocare este evident. Pentru a-l servi unui copil mic, trebuie amestecat cu alte ingrediente sau întins în strat subțire pe biscuiți sau pâine.
Guma de mestecat
Guma reprezintă un risc uriaș, pentru că textura lipicioasă și mișcarea frecventă de mestecare favorizează lipirea sau înghițirea ei.