Oul în alimentația bebelușului: cum îl introduci în meniu, beneficii și riscuri
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și un ingredient versatil care poate fi utilizat pentru multe feluri de mâncare. Oul în alimentația bebelușului poate fi sub formă de omletă, ou fiert, ou ochi sau integrat în aluaturi dulci ori sărate. Află când îl poți include în dieta celui mic și care sunt beneficiile pentru organismul lui.
Dacă în trecut medicii pediatri recomandau să se aștepte pentru a se introduce oul în alimentația bebelușului din cauza riscului de alergii, recomandările s-au schimbat și se consideră că este unul dintre primele alimente utile pentru diversificarea meniului. Dacă ești atent la felul în care se simte bebelușul și recunoști semnele unei alergii nu ai niciun motiv să amâni folosirea ouălor pentru a-i crea un meniu consistent.
Ce beneficii aduce oul în alimentația bebelușului?
Ouăle sunt un ingredient ușor de obținut, cu un preț destul de redus și simplu de preparat. Pot fi servite simple sau incluse în diferite feluri de mâncare. Fiecare ou conține 70 de calorii și 6g de proteine.
Gălbenușul furnizează 250mg de colină, care stimulează funcțiile la nivel celular, protejează ficatul, transportă nutrienții spre toate organele și susține memoria bebelușului. Dacă se adaugă și albușul se obțin beneficii suplimentare deoarece oul întreg asigură doze importante de riboflavină, vitamina B12, acid folic, fosfor și seleniu.
Ce riscuri există pentru bebeluș?
Din totalul alimentelor există anumite categorii care provoacă des reacții alergice pentru bebeluși sau copii mici. Acestea sunt:
- ouăle;
- produsele lactate;
- soia;
- arahidele;
- peștele.
În trecut medicii pediatri recomandau părinților să aștepte până bebelușul împlinea un an pentru a-i da să mănânce oul întreg, cu albuș și gălbenuș. Gălbenușul nu conține proteine asociate cu manifestări de tip alergic, dar proteinele din componența albușului au potențialul de a declanșa simptome de gravitate medie sau severă.
Deși cercetătorii au fost convinși timp îndelungat că un consum timpuriu de ouă poate cauza alergia, un studiu realizat în 2010 care a vizat 2600 de bebeluși a demonstrat opusul. Bebelușii care consumă ouă întregi după vârsta de un an au un risc mult mai ridicat de a fi alergici față de cei care sunt familiarizați cu acest ingredient după primele 4-6 luni de viață.
Care sunt semnele unei alergii?
Sistemul imunitar al bebelușului nu este complet dezvoltat și este posibil să nu reacționeze pozitiv la tipul de proteine din componența ouălor. Rezultatul vor fi simptomele care afectează pielea, sistemul digestiv, cel respirator și pe cel cardiovascular.
Manifestările problematice includ:
- umflături, iritații, eczemă și înroșirea pielii;
- diaree, stare de vomă, greață, dureri abdominale;
- mâncărimi în jurul gurii;
- respirația întretăiată, nasul care curge,
- tensiunea scăzută, pulsul crescut și probleme cardiace.
Gravitatea reacțiilor va depinde de răspunsul sistemului imunitar și de cantitatea de ou consumată. În cazuri rare poate apărea și șocul anafilactic, care necesită îngrijiri medicale de urgență. Tendința spre alergia la ouă este moștenită genetic. În aceste condiții trebuie să fii prudent când îi dai copilului acest ingredient dacă în familia ta există deja mai multe persoane care au avut alergie.
Dacă bebelușul suferă deja de eczemă de gravitate medie sau severă trebuie să fii atent când îi dai ou pentru că s-a identificat o legătură între afecțiunile dermatologice și alergiile alimentare.
În cazul în care apar simptomele alergiei să știi că este foarte probabil ca ea să dispară pe măsură ce copilul crește. Majoritatea copiilor depășesc alergia la ou până la vârsta de 5 ani.
Cum familiarizezi bebelușul cu ouăle?
Pentru orice ingredient nou în meniul copilului se recomandă să apelezi la regula de 4 zile. Astfel, îi poți da copilului ou, iar apoi vei aștepta 4 zile înainte să adaugi altceva nou în meniul lui. Dacă în acest interval observi reacții negative ia legătura cu medicul pediatru.
Iată cum poți prepara oul în primul an de viață al bebelușului:
- fierbe un ou și transformă-l în piure combinându-l cu lapte de mamă, avocado, banane, cartofi dulci sau morcovi;
- prepară o omletă cu legume pasate sau piure de fructe;
- amestecă oul cu fulgi de ovăz și mango, apoi rumenește la tigaie cu puțin unt sau ulei.
Pentru toate variantele recomandate este bine să utilizezi mai întâi numai gălbenușul, iar ulterior să folosești oul întreg, în cantități reduse la început.