5 sfaturi pentru păstrarea încălțămintei
Pantofii îți țin din ce în ce mai puțin timp și te întrebi unde greșești și de ce trebuie să renunți atât de repede la perechile preferate care îți completează ținutele? Aplică și tu sfaturile pentru păstrarea încălțămintei și va fi o plăcere să te încalți, iar pantofii nu se vor uza prea curând.
Pantofii pe care îi porți zilnic sunt expuși variațiilor de temperatură și suprafețelor diferite pe care mergi și trebuie să reziste multor provocări. Dacă iei în calcul toți factorii care le pun în pericol aspectul precis vei realiza că ai nevoie de o strategie specială pentru păstrarea încălțămintei. Dacă nu iei măsuri pentru a proteja cizmele, pantofii cu toc, sandalele, pantofii sport sau saboții vei fi nevoită să cumperi des perechi noi. Cu ajutorul experților a fost alcătuită o listă de bază pentru menținerea aspectului lucios, prevenirea ruperii sau a crăpăturilor, precum și evitarea pierderii formei din cauza excesului de apă.
Iată ce idei trebuie să aplici pentru păstrarea încălțămintei:
1. Sterge pantofii delicat, cu multă atenție
Vei crește semnificativ durata de utilizare a încălțămintei dacă o ștergi ușor la finalul zilei în care ai purtat-o. Folosește o periuță cu dinți moi și un prosop umed pentru a îndepărta noroiul și murdăria. În acest mod vei preveni acumularea particulelor de praf și vei elimina petele sau picăturile de pe încălțăminte înainte să devină permanente și să afecteze rezistența pantofilor.
2. Evită să porți aceeași pereche de pantofi în zile consecutive
Foarte multe persoane au tendința de a purta aceeași pantofi sau cizme mai multe zile la rând. Nu este deloc o idee bună pentru că și încălțămintea are nevoie de zile libere. Specialiștii îți recomandă să porți încălțămintea prin rotație, astfel încât fiecare pereche de pantofi să nu fie utilizată cel puțin 3 zile consecutive. În intervalul în care nu îi porți trebuie să ții pantofii într-un loc bine aerisit pentru ca materialul din care sunt realizați să devină din nou flexibil și să nu aibă îndoituri foarte adânci.
Pentru a evita confuzia este bine să-ți planifici să porți fiecare pereche de pantofi o dată la 4 zile. În acest mod încălțămintea va ține mai mult timp, va avea forma originală care se adaptează piciorului tău și te vei simți confortabil de fiecare dată când îți alegi pantofii.
3. Protejează încălțămintea de apă
În zilele ploioase nu trebuie să te gândești numai la umbrelă și coafura care poate fi pusă în pericol, ci și la deteriorarea încălțămintei. Apa acumulată la suprafață, dar și în interiorul încălțămintei poate favoriza ruperea, modificarea formei sau decolorarea nuanței.
Indiferent din ce material este realizată încălțămintea ta este indicat să aplici un strat de spray care o protejează de umezeală și ploaie. Astfel, orice lichide sau ploaia nu vor putea pătrunde până în interior. Trebuie să realizezi acest gest de îngrijire de cel puțin 4 ori pe an. Dacă porți pantofi din piele, te plouă și nu ai folosit un astfel de produs trebuie să pui hârtie în vârf și să-i lași să se usuce la temperatura camerei. Nu folosi foehnul pentru a-i usca mai rapid pentru că le vei reduce dimensiunile.
4. Alege arborele de pantofi pentru îngrijirea pe termen lung
Este esențial să achiziționezi un asemenea dispozitiv pentru a păstra pantofii atunci când nu-i porți. Este potrivit pentru cizme, pantofi cu toc, balerini sau sandale. Permite aerisirea completă a încălțămintei și eliminarea umezelii provocate de ploaie sau transpirație. De asemenea, stopează formarea îndoiturilor pentru că menține forma pantofilor. Evită arborele de pantofi din plastic și optează pentru variantele din lemn, în special cel de cedru.
5. Ține încălțămintea acoperită
Nu uita că trebuie să protejezi și încălțămintea pe care nu o porți de praf și murdărie, acest lucru fiind foarte important pentru perechile de pantofi care nu se adaptează sezonului curent. Folosește săculeți din bumbac pentru că permit aerisirea încălțămintei și creează spațiul necesar între perechi pentru a te asigura că își mențin forma.