7 semne care arată că bebelușul tău ar putea avea autism
Mama și copilul · Bebeluși / 19.09.2017

Ca în cazul oricărei probleme de sănătate, este mai bine să fie diagnosticat autismul cât mai curând posibil. Mulți copii nu sunt diagnosticați cu autism până când nu ajung la o vârstă mai înaintată, chiar dacă profesioniștii sunt capabili să facă diagnosticuri fiabile de la vârsta de 2 ani. Vârsta medie a diagnosticului este de 4 ani și variază în funcție de tipul de tulburare. Iată la ce semne ar trebui să fii atentă dacă vrei să identifici autismul la bebelușul tău!

Ce semne indică faptul că bebelușul tău ar putea avea autism?

1. Nu se uită în ochii tăi


Unul dintre primele semne ale autismului este lipsa contactului vizual. Un studiu publicat în revista Nature a dezvăluit că bebelușii care au continuat să dezvolte tulburări din spectrul autistmului au prezentat scăderi măsurabile ale contactului vizual între vârsta de 2 și 6 luni.

2. Nu răspunde la încercările de interacțiune


Bebelușii răspund, de obicei, la privirile și sunetele de la alte persoane, iar lipsa răspunsului unui copil ar putea indica un posibil autism. Bebelușii cu autism se pot uita și îi pot asculta pe ceilalți mai rar și s-ar putea să nu răspundă la numele lor sau la alte forme de interacțiune, cum ar fi expresiile faciale.


3. Nu gângurește


Înainte ca bebelușii să înceapă să vorbească, aceștia gânguresc, experimentând cu sunete asemănătoare vocalelor în jurul vârstei de 6 luni. Cu toate acestea, bebelușii care ar putea avea autism nu vor gânguri în jurul vârstei de 6-9 luni. Vorbirea susține învățarea, așa că ratarea reperelor verbale precoce poate inhiba dezvoltarea cognitivă a copilului.

4. Nu socializează


Copiii cu autism s-ar putea să nu interacționeze cu alți copii sau să împărtășească experiențele cu ei. De asemenea, au tendința de a rezolva lucrurile pe cont propriu, nu să caute asistență.


5. Se chinuie să comunice


Un copil cu tulburări din spectrul autismului poate prezenta o varietate semnificativă de sunete, cuvinte și gesturi atunci când încearcă să comunice. Când se chinuie, este posibil să nu apeleze la ajutor, așa cum tind să facă alți copii.

6. Prezintă comportamente repetitive


Copiii cu autism tind să repete aceleași acțiuni sau mișcări mereu, iar oamenii de știință sunt de părere că îi ajută să se calmeze. Copiii pot fi obsedați de aceste comportamente.


7. Nu gesticulează


Când copiii sunt mici, tind să indice spre obiecte sau să facă alte gesturi pentru a-și manifesta interesul. Un copil care suferă de autism nu va indica lucrurile pe care le observă și nu va arăta niciun interes pentru obiectele care îi sunt arătate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro