Persevereaza


De ce mai multe ori, aceasta 'infometare' face diferenta intre cele mai bune realizari si cele mediocre. E bine sa faci o corelatie intre cauza pentru care lupti si cel mai important vis care are legatura cu telul tau. Raluca, de exemplu, este pasionata de publicitate, iar cel mai mare vis al ei este sa lucreze in cea mai mare agentie de publicitate din tara. Si a reusit: "Am gasit in mine dorinta aia nebuna, 'foamea', cum ii spun eu, de a reusi sa ajung acolo. Am avut momente in care simteam ca nu voi reusi, dar ma gandeam la visul meu si, manata de dorinta, am reusit sa ajung la cea mai importanta firma de publicitate. Nu trebuie sa renunti la visele tale. Niciodata! Persevereaza pentru ca nu are cum sa nu iti reuseasca".

Nu te compara cu cei din jur


Ramona are un motto care o motiveaza extraordinar: "'Nu incerc sa dansez mai bine decat ceilalti. Incerc doar sa dansez mai bine decat mine insami'". Sunt cuvintele lui Mikhail Baryshnikov, cunoscut dansator si actor rus. Am renuntat sa ma mai compar cu cei din jurul meu, pentru ca acest exercitiu nu face decat sa ma 'demotiveze'. Cursa este doar a mea, nu a celor din jur. Concurez cu mine, doar pe mine trebuie sa ma inving. Si niciodata nu este usor... Imi rostesc aceste cuvinte ale lui Mikhail, de aici imi vine puterea sa lupt".

Curajul de a continua lupta


Dar ce faci atunci cand intalnesti obstacole in indeplinirea scopului propus? Uneori ai tendinta sa renunti la lupta, pentru ca ti se pare mult prea dificila, iar telul tau pare mult prea greu de atins. Aici este punctul in care se observa diferenta intre invingatori si perdanti. "Acum ai nevoie de curaj", spune Maria. "Iti trebuie curaj si o doza de nebunie, iar daca nu ai aceste ingrediente nu te poti numi o invingatoare. Ai nevoie de curaj pentru a continua lupta. In situatii dificile, adopt tehnica 'pasilor mici, dar siguri' si nu ma gandesc la cum as pune punct luptei. Nu ma gandesc la obstacolele care ma asteapta, nu ma gandesc prea departe, ci doar la urmatorul pas", concluzioneaza Maria.

Las trecutul in urma


Alina adopta alta strategie de automotivare - renunta la trecut. "O zi incheiata este o zi la care nu ma mai gandesc. Am facut cat am putut in acea zi. De acum inainte, prezentul si viitorul conteaza pentru mine. Daca ma gandesc prea mult la trecut, ma pot deprima si nu imi doresc asta, pentru ca ma sustrage de la scopul propus si nu ma motiveaza deloc. Cu totii facem greseli si de aceea este bine ca aceste greseli sa le lasam acolo, in trecut, sa nu ne ma gandim si sa nu apelam vreodata la ele pentru ca oricum nu putem schimba nimic", explica Alina.


Astazi este o noua zi si ai sansa sa o iei de la capat, ai sansa la un nou inceput. Oricat de "negru" ar fi trecutul tau, viitorul ti-l poti face foarte luminos.
  • cristina, vineri, 02.11.2012 07:44
    redirectionarea comportamentului de autostimulare?

    Sincer aud pentru prima data aceasta expresie. Tocmai am terminat un Master in strainatate in Tulburari de dezvoltare si dificultati de invatare, tema disertatiei mele este Sindromul Asperger la adulti. Termenul utilizat de doamna profesor cu siguranta este unul personal. Ma gandesc mai degraba la strategia prin care se altereaza satisfactia obtinuta de subiect in timpul autostimularii sau la modalitatea prin care se da un alt scop autostimularii (o schimbare de paradigma).

  • eu, joi, 09.06.2011 10:21
    cam asa e

    E bun articolul, dar nu stiu daca pasii sunt alesi chiar cum trebuie.. Ma refer aici, la "foamea" respectiva...ea nu ar trebui sa te impinga la epuizare...ca asa e posibil sa cedezi la un moment dat... cel mai bine e sa iti calculezzi putin..sa faci cite putin..si cu perseverenta...reusesti.. un plan nu strica sa il ai facut...ca sa stii mereu pe unde esti.,.reusitele mici sa te incurajeze..

  • Fely03, joi, 11.11.2010 23:00
    cu pasi repezi spre psihologie

    am si eu o intrebare catre doamna psiholog Mihaela Zafiu:exista termenul de "redirectionarea comportamentului de autostimulare"?pt a intelege mai bine o sa va spun pe scurt de unde provine intrebarea..eu sunt fac terapie aba de aprox 2 ani de zile cu copilasi cu autism si nu numai si la fcaultate m-am contrazis cu o doamna profesoara in legatuta cu acest termen sau acest mod de exprimare.ma multumesc anticipat.

  • violeta, marţi, 03.08.2010 08:48
    automotivarea

    Totull este sa nu renunti. Eu am divortat dupa 20de ani de casatorie mai am si 2copii minunati . Motvul a fost sa aleg intre a-mi creste copii in liniste sau sa decad si eu.Mi-a fost destul de greu sa o iau la capat,deorece inacel moment nu aveam nici seviciu(dupa 23 de ani de munca am ramas somer).Asadar mi-a trebuit o doza de nebunie si de curaj sa o iau de la capat cind 80% dintre oameni ma criticau.Atia timp cit nu stiau ce traisem eu nu m-a mai interesat nimic decit copii si eu.Numai cu ajutorul lui DUMNEZEU am reusit deoarece eram detul de confuza.Aveam acel sentiment inferioritate .Destul de greu dar l-am invins.Asa ca perseverena fara rugaciune si credina nu are rezultate prea mari. Va doresc tot binele din lume.Probabil aveti virsta cpiilor mei DOMNUL SA VA AJUTE.

  • Geta, miercuri, 20.01.2010 13:38
    Automotivarea sau o fac altii pentru mine???

    Dar ce faci cind vezi scopul si directia si cineva vine si te influenteaza si nu mai vezi aceste directii ? Atunci ce mai faci cind esti usor influentabila si mereu iti dau altii directia ? Tu cum sa vezi adevarul si realitatea daca altii ti fac imaginea de asamblu ? Ma aflu intr-o asemenea situatie si nu pot sa scap de fostul care ma inabuseste cu tot felul de lucruri si mi-a schimbat viitorul, ba chiar am fost abuzata in mai multe feluri...

  • Nicoleta Tarantus, marţi, 15.12.2009 21:47
    @carmenella

    Multumim mult! Sarbatori fericite!

  • carmenella, marţi, 15.12.2009 18:54
    adevarat

    mi-a placut ff mult articolul:)..dar putini stam bine la capitolul practica din pacate...mult succes in continuare echipei eva:)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro