Cum te automotivezi?

Astrologie / 07.12.2009

Vointa, entuziasmul si perseverenta sunt doar cateva atuuri in atingerea unui scop

Cred ca ti s-a intamplat si tie, macar o data, sa te simti lipsita de vlaga, sa gandesti pesimist la ziua de maine si sa nu mai ai puterea sa mergi mai departe.

Lupta cu noi insine este mai grea decat pare, iar rezultatele nu se vad decat daca ai destula vointa sa vrei sa schimbi ceea ce te deranjeaza sau nu iti face bine.

Psihologul Mihaela Zafiu explica: "Daca dupa trairea unui esec nu gasim in noi sau in jurul nostru resursele necesare pentru a depasi starea repectiva, ulterior, intr-o situatie similara, automotivarea poate sa nu apara. Depasirea momentelor dificile care descurajeaza, care trezesc teama, poate dura si poate depinde si de suportul emotional, de incurajarea figurilor importante de langa noi.  In viata, sentimente precum cele de pierdere (a cuiva drag, a ceva important) sau de abandon sunt cele care ne vulnerabilizeaza, ne fac neincrezatori si tematori. Sentimentele pozitive ce vin spre noi, momentele in care ne simtim valorizati, acestea ne dau incredere in noi, ne stimuleaza".


Uneori, avem nevoie sa fim sustinuti, precum copiii la primii lor pasi, iar acesta poate fi un mod de a ne capata increderea in noi si in ceilalti. Insa totul porneste de la noi insine: daca reusim sa ne adunam puterile, sa ne ridicam si sa dorim sa mergem mai departe, cu siguranta vom atinge scopurile propuse.

Important este sa nu stai si sa astepti sa se intample ceva, ci sa actionezi. Te-ai intrebat vreodata care este diferenta intre cei care, an dupa an, nu isi ating telurile si cei care au reusite una dupa alta? Automotivarea. Ea este "motorul" care iti da forta, te ajuta sa mergi mai departe si sa reusesti. Trebuie sa stii, iar daca nu stii trebuie sa inveti, cum sa te motivezi, sa nu lasi esecul sa te descurajeze, pentru ca ai putea pierde inainte ca lupta sa inceapa.

Dar cum sa ma motivez? Iata retetele unor invingatoare:

 

Stabileste scopul si visul


Ana era in ultimul an la facultate si a vrut atat de tare sa isi continue studiile in Anglia incat a reusit. Nu a fost o studenta cu 10 pe linie, dar a fost manata de aceasta dorinta de a-si aprofunda cunostintele in turism in afara tarii. Cum a reusit? "Intai de toate trebuie sa stii cu exactitate pentru ce lupti, trebuie sa iti cunosti telul!", imi spune Ana. "Trebuie sa iti doresti cu adevarat ceva, sa fii 'infometata' sa vrei sa realizezi acel tel. Dupa ce ai stabilit asta, urmeaza pasul in care treci la treaba. Nu uita: ceea ce iti doresti trebuie sa fie real si provocator, sa te scoata din starea de lenevire. Este o 'reteta' pe care mi-am facut-o eu si chiar a dat roade", marturiseste, cu mandrie, Ana.
  • cristina, vineri, 02.11.2012 07:44
    redirectionarea comportamentului de autostimulare?

    Sincer aud pentru prima data aceasta expresie. Tocmai am terminat un Master in strainatate in Tulburari de dezvoltare si dificultati de invatare, tema disertatiei mele este Sindromul Asperger la adulti. Termenul utilizat de doamna profesor cu siguranta este unul personal. Ma gandesc mai degraba la strategia prin care se altereaza satisfactia obtinuta de subiect in timpul autostimularii sau la modalitatea prin care se da un alt scop autostimularii (o schimbare de paradigma).

  • eu, joi, 09.06.2011 10:21
    cam asa e

    E bun articolul, dar nu stiu daca pasii sunt alesi chiar cum trebuie.. Ma refer aici, la "foamea" respectiva...ea nu ar trebui sa te impinga la epuizare...ca asa e posibil sa cedezi la un moment dat... cel mai bine e sa iti calculezzi putin..sa faci cite putin..si cu perseverenta...reusesti.. un plan nu strica sa il ai facut...ca sa stii mereu pe unde esti.,.reusitele mici sa te incurajeze..

  • Fely03, joi, 11.11.2010 23:00
    cu pasi repezi spre psihologie

    am si eu o intrebare catre doamna psiholog Mihaela Zafiu:exista termenul de "redirectionarea comportamentului de autostimulare"?pt a intelege mai bine o sa va spun pe scurt de unde provine intrebarea..eu sunt fac terapie aba de aprox 2 ani de zile cu copilasi cu autism si nu numai si la fcaultate m-am contrazis cu o doamna profesoara in legatuta cu acest termen sau acest mod de exprimare.ma multumesc anticipat.

  • violeta, marţi, 03.08.2010 08:48
    automotivarea

    Totull este sa nu renunti. Eu am divortat dupa 20de ani de casatorie mai am si 2copii minunati . Motvul a fost sa aleg intre a-mi creste copii in liniste sau sa decad si eu.Mi-a fost destul de greu sa o iau la capat,deorece inacel moment nu aveam nici seviciu(dupa 23 de ani de munca am ramas somer).Asadar mi-a trebuit o doza de nebunie si de curaj sa o iau de la capat cind 80% dintre oameni ma criticau.Atia timp cit nu stiau ce traisem eu nu m-a mai interesat nimic decit copii si eu.Numai cu ajutorul lui DUMNEZEU am reusit deoarece eram detul de confuza.Aveam acel sentiment inferioritate .Destul de greu dar l-am invins.Asa ca perseverena fara rugaciune si credina nu are rezultate prea mari. Va doresc tot binele din lume.Probabil aveti virsta cpiilor mei DOMNUL SA VA AJUTE.

  • Geta, miercuri, 20.01.2010 13:38
    Automotivarea sau o fac altii pentru mine???

    Dar ce faci cind vezi scopul si directia si cineva vine si te influenteaza si nu mai vezi aceste directii ? Atunci ce mai faci cind esti usor influentabila si mereu iti dau altii directia ? Tu cum sa vezi adevarul si realitatea daca altii ti fac imaginea de asamblu ? Ma aflu intr-o asemenea situatie si nu pot sa scap de fostul care ma inabuseste cu tot felul de lucruri si mi-a schimbat viitorul, ba chiar am fost abuzata in mai multe feluri...

  • Nicoleta Tarantus, marţi, 15.12.2009 21:47
    @carmenella

    Multumim mult! Sarbatori fericite!

  • carmenella, marţi, 15.12.2009 18:54
    adevarat

    mi-a placut ff mult articolul:)..dar putini stam bine la capitolul practica din pacate...mult succes in continuare echipei eva:)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro