Cum aranjam masa
Chiar daca suntem "intre noi", masa familiala, masa de toate zilele,trebuie sa fie apetisanta si ingrijita, pentru ca un vechi dicton spuneca "omul inteligent se hraneste cu ochii". E de preferat o farfurie defaianta - intacta - uneia de portelan care s-a ciobit, chiar daca ultimaa fost candva foarte frumuoasa - se spune in "Codul Bunelor ManiereAstazi".
Fata de masa
Putem folosi o fata de masa din in, curata si apretata, in locul uneiadintr-o tesatura scumpa, dar plina de pete. Pentru mesele festive, fatade masa si servetelele vor fi si ele festive, de o albeata imaculata,dar pentru reuniuni intime se pot folosi si fete de masa colorate. Innici un caz nu ne vom servi de cele din material plastic, chiar dacaimita perfect cea mai sofisticata tesatura. E bine sa asezam sub fatade masa un molton subtire care protejeaza furnirul mesei.
Farfurii si tacamuri
Trebuie sa asiguram un anumit spatiu pentru fiecare invitat, chiar sipentru cei foarte bine educati, care stiu sa-si tina coatele pe langacorp. Ca musafirii sa se simta confortabil, acest spatiu trebuie sa fiede cel putin 50 de centimetri.
Masa familiala si cea festiva se aseaza la fel, ceea ce le deosebesteeste doar numarul farfuriilor, al tacamurilor si al paharelor, stabilitin functie de felurile de mancare. Fiecare farfurie va fi dublata lamesele festive de alta, utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria dincare mancam. La mesele de fiecare zi ne putem lipsi de aceasta farfuriede serviciu.
O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primulfel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea sau alaturi, subfurculita, se pune servetul frumos impaturit. Chiflele sau feliile depaine se pun in doua-trei cosulete speciale, repartizate simetric. Loculfurculitelor este la stanga farfuriei. Aliniate de la stanga spre dreaptain ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus.
La dreapta se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot inordinea utilizarii - cel mai indepartat fiind pentru primul fel demancare, adica pentru peste, iar in fata farfuriei sta lingura de supacu partea adancita in sus si uneori lingurita de desert. Nu vom asezaalaturi mai mult de trei cutite si trei furculite. Restul tacamurilor -linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava saupentru fructe - nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe unbufet, pentru a fi la indemana.Aceste reguli nu sunt batute in cuie. Numarul tacamurilor si asezarealor difera in functie de meniu.
Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor, care va fi asezatla dreapta farfuriilor. Pe suport vom aseza, in dreapta, cutitul,cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita cu dintiiin jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fatafarfuriei. Daca utilizam suportul de tacamuri, vom pune servetelul lastanga, direct pe fata de masa.La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacamurile dupafiecare fel de mancare. La o masa mai putin pretentioasa, nu vom schimbatacamurile decat daca avem peste. In general, vom folosi patru farfurii:farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuriade desert. Bolurile (castronasele) pentru supa limpede (consomme) nuse pun de la inceput pe masa, ci se aduc cu supiera sau, gata umplute,pe o tava.