Mituri despre protectia solara
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 16.06.2010

Crezi ca uleiul de masline te protejeaza impotriva razelor ultraviolete? Esti de parere ca razele UVA nu sunt la fel de periculoase precum cele UVB? Crezi ca autobronzantul te protejeaza de razele nocive ale soarelui?

Crezi ca uleiul de masline te protejeaza impotriva razelor ultraviolete? Esti de parere ca razele UVA nu sunt la fel de periculoase precum cele UVB? Crezi ca autobronzantul te protejeaza de razele nocive ale soarelui?

Astfel de mituri legate de protectia solara iti pun viata in pericol. O protectie defectuoasa impotriva razelor UV poate conduce la aparitia cancerului de piele, iar unul dintre cele mai frecvente si mai agresive forme de cancer este melanomul.

"Melanomul este considerat cel mai agresiv cancer de piele, duce la moarte daca este diagnosticat tarziu, deoarece metastazeaza relativ repede. Insa, daca este depistat in stadiul 1 este curabil. Prin urmare trebuie sa prevenim aparitia lui, sa ne protejam de soare, sa ne examinam pielea, tinand cont de modificarile care apar si sa facem un consult periodic la medicul dermatolog
", explica prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

Nu exista protectie 100%!


Pana anul trecut, companiile producatoare de cosmetice pentru protectie solara puteau trece pe etichete denumiri precum "ecran solar total", "protectie 100%" sau "protectie solara totala". Aceste indicatii au fost interzise in Uniunea Europeana pentru ca studiile efectuate au demonstrat ca niciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie deplina impotriva radiatiilor UV.

De aceea, Comisia Europeana a impus folosirea unor termeni standardizati, precum protectie "scazuta", "medie", "ridicata" si "foarte ridicata", alaturi de traditionalii factori de protectie solara (SPF - sun protection factors sau FPS - factor de protectie solara).


In functie de acesti termeni, protectia solara indicata pe eticheta poate fi:

  • Protectie scazuta - SPF 6; 10
  • Protectie medie - SPF 15; 20; 25
  • Protectie ridicata - SPF 30; 50
  • Protectie foarte ridicata - SPF 50+

Radiatiile UVA nu sunt la fel de periculoase precum cele UVB: fals!


In timp ce radiatiile UVB cauzeaza arsuri, radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. "Factorul de protectie solara" se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA.


Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele.

In prezent, industria incepe sa aplice pe etichetele produselor un semn distinctiv standardizat UVA, care indica un nivel minim de protectie impotriva radiatiilor UVA, acesta crescand in acelasi timp cu sporirea factorului de protectie solara, potrivit Centrului European al Consumatorilor din Romania.

Uleiurile naturale te pot ajuta, dar nu singure!


Numeroase femei folosesc uleiul de masline sau alte tipuri de uleiuri naturale pe post de protectie solara atunci cand merg la plaja. Este adevarat ca astfel de uleiuri sunt minunate pentru piele, reusind sa o hidrateze si sa ii ofere o multitudine de vitamine si minerale, dar ele nu sunt suficient de puternice incat sa actioneze precum o lotiune de protectie solara.

Lotiunile de protectie solara contin substante care reusesc sa absoarba sau sa respinga razele UVA si UVB, in functie de ingredientele active folosite. De aceea, un simplu ulei nu te poate proteja de efectele negative ale acestora, pentru ca nu are capacitatea de a le bloca.

Daca vrei sa folosesti uleiuri pentru a-ti hrani pielea si a-i oferi rezistenta sporita in fata razelor nocive, alege uleiul de catina pe care sa il asociezi cu lotiunea de plaja cu factor de protectie adecvat.

Lotiunea autobronzanta nu te protejeaza impotriva razelor UV!


Exista mitul potrivit caruia lotiunile si cremele care ii ofera pielii aspectul bronzat sunt eficiente si in ceea ce priveste protectia solara. Este un mit extrem de periculos pentru sanatatea ta.

Cremele si lotiunile autobronzante nu fac altceva decat sa "imite" pielea bronzata, colorand printr-o reactie chimica stratul de celule moarte de la suprafata pielii. De aceea, acestea nu ofera niciun fel de protectie solara.

Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiului pentru plaja menit sa accelereze bronzarea. Acesta nu ofera protectie solara adecvata
, avand un factor de protectie solara scazut, de 6 sau 10.

Aceste uleiuri sunt recomandate numai celor care au pielea deja bronzata sau foarte inchisa la culoare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro