Frumuseţea ta: 6 sfaturi ca să stai la plajă fară să te arzi
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / De Adelina Dobrin, 28.07.2013

Te-ai săturat ca fiecare sesiune de brozat la plajă să se încheie cu seri în care nu poţi să dormi din cauza arsurilor pe care le-ai căpătat în timp ce sperai să obţii o piele arămie şi senzuală? Înseamnă că a sosit momentul să pui în practică o serie de trucuri care te ajută să stai la plajă atât cât doreşti, fără să te arzi sub razele fierbinţi ale soarelui.

Poţi fi tentată să te expui fără prea multă protecţie la soare, crezând că în acest mod te vei bronza rapid, transformându-te în câteva ore în exotica Naomi Campbel. Realitatea te izbeşte apoi fulgerător şi îţi dai seama că n-ai reuşit decât să te prăjeşti propriu-zis pe şezlog, neregulat, ca un cârnăcior în tigaie.

Scapă de acest tip de deziluzii şi află cum poţi să eviţi arsurile solare, înlocuindu-le cu un bronz armonios, fără usturime şi descuamare a pielii!


1. Petrece timp pe plajă la orele potrivite

Probabil că ai mai auzit acest sfat, câteodată deloc binevenit când ai ocazia să stai doar câteva zile pe litoral. Din păcate, trebuie să ştii că atunci când te expui razelor ultraviolete între orele 10 si 14, ai cele mai mici şanse să te bronzezi frumos şi cele mai mari şanse să te alegi cu arsuri solare greu de tratat şi inestetice (chiar şi când aplici loţiune solară).

2. Protejeză-te cu loţiunile solare corecte

Piaţa cosmeticelor este ticsită de loţiuni solare cu diverse ingrediente, mai mult sau mai puţin eficiente. Trebuie să ştii că ai nevoie de un produs cu factor de protecţie SPF de minimum 15 dacă ai pielea normală şi de minimum 30 dacă ai pielea sensibilă şi foarte deschisă la nuanţă. Loţiunile şi cremele cu silicon sunt cele mai rezistente, întrucât rămân active şi în contact cu apa.


Uleiurile de plajă care grăbesc bronzul produc mai degrabă arsuri decât piele de zeiţă exotică, de aceea este bine să le eviţi. Reaplică loţiunea solară pe tot parcursul expunerii la soare, chiar dacă ţi se pare ca pielea ta este în continuare albă ca laptele: pigmentul bronzului se observă abia seara, după duş!

3.Foloseşte accesorii de protecţie

Când eşti hotărâtă să îţi petreci o zi întreagă pe plajă, închiriază o umbrelă, dacă nu vrei să te alegi cu insolaţie sau arsuri dureroase. Poartă o pălărie de soare cu borul larg şi ochelari de soare cu lentilă dotată cu protecţie UV.


Ia cu tine o eşarfă deschisă la culoare, pe care să o aşezi pe zonele corpului care se înroşesc vizibil încă de pe plajă - ele sunt cele care vor produce usturimi, dacă nu le protejezi cumva în timp util.

4. Hidratează-te din plin

Dacă vrei să îţi ajuţi pielea să lupte în mod natural cu agresiunile razelor de soare, bea apă din plin cât te afli pe plajă. Ţesutul cutanat se usucă excesiv la plajă şi devine cu atât mai susceptibil arsurilor. Castraveţii, pepenele roşu, piersicile şi alte fructe apoase, precum şi roşiile, sunt surse importante de hidratare, care te ajută să obţii un bronz admirabil.


5. Evită contactul pielii cu citricele

Nu mânca portocale pe plajă şi nu lasă feliile de lămâie din limonadă să intre în contact cu pielea ta. Spală-te pe mâini dupa ce ai atins citricele, întrucât rişti să te alegi cu fitofotodermatita, o afecţiune dermatologică produsă de razele solare care interacţionează cu uleiurile volatile din citrice la suprafaţa dermei.

6. Verifică efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei

Unele medicamente au ca efect secundar predispoziţia pielii la arsurile solare. Întreabă-ţi medicul daca tratamentul pe care îl urmezi îţi creşte sau nu riscul de a dezvolta arsuri solare pe plajă!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro