Cele mai rapide și eficiente moduri de a trata arsurile solare
Spunem de fiecare dată când avem ocazia că aplicarea cremei de protecție solară este pasul esențial pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii.
Însă chiar și cele mai responsabile persoane se pot confrunta uneori cu arsuri solare. Se întâmplă să stai afară mai mult decât ai plănuit sau să apară situații neprevăzute care te fac să uiți complet de crema cu SPF. Dar ce poți face ca să reduci rapid senzația de usturime provocată de arsurile solare?
Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt rezultatul expunerii excesive la razele ultraviolete ale soarelui, în special la cele de tip UVB, care sunt deosebit de periculoase. „
Arsurile solare pot părea temporare, dar daunele produse la nivelul pielii sunt de durată și cresc riscul apariției cancerului de piele, ridurilor sau petelor pigmentare”, declară pentru allure.com medicul dermatolog Shari Marchbein.
Pentru că arsurile solare sunt destul de des întâlnite, putem presupune că nu este neapărat ceva rău să ai pielea arsă de soare. Însă studiile au arătat că o singură arsură solară serioasă are un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta cancer de piele.
„Dacă te confrunți cu cinci episoade de arsuri solare severe, riscul de a dezvolta melanom (cel mai agresiv tip de cancer al pielii) crește cu 80%”, spune medicul.
Într-o lume perfectă, ai putea fi complet protejată de SPF, prevenind toate arsurile solare. Dar cum este imposibil și uneori ne confruntăm cu arsuri solare chiar dacă de obicei suntem precauți, iată ce poți face pentru a le trata rapid și eficient:
Hidratează
„Atunci când ai o arsură solară, razele UV provoacă în piele același tip de inflamație cu care te confrunți dacă ai avea o arsură termică provocată de cuptorul încins”
, spune medicul dermatolog Joshua Zeichner. „De aceea este important să hidratezi pielea și să o ajuți să-și refacă bariera protectoare cât mai repede”, adaugă medicul. Cea mai simplă modalitate de a face asta este de la exterior la interior. Aplică o loțiune hidratantă pentru piele, de preferat una care conține gel de Aloe vera. Această plantă are capacitatea de a calma pielea arsă.
Citește și: 5 greşeli pe care le faci când foloseşti crema cu protecţie solară
Citește și: 5 greşeli pe care le faci când foloseşti crema cu protecţie solară
Hidratarea de la interior la exterior este la fel de importantă pentru a trata o arsură solară. „Arsurile solare atrag fluidele din corp către suprafața pielii”, spune dermatologul. Pentru a compensa acest efect, bea suficientă apă.
Scade inflamația
O modalitate de a reduce inflamația puternică a pielii apărută din cauza arsurii solare este aceea de a lua un medicament antiinflamator. Ia un antiinflamator care se eliberează fără prescripție medicală, așa cum sunt medicamentele pe bază de ibuprofen. Va reduce inflamația și roșeața pielii, iar în același timp va calma durerea sau usturimea.
Protejează bășicile
Dacă îți apar bășici pe piele (ceea ce înseamnă că ai o arsură de gradul doi), este important să protejezi bășicile și să eviți spargerea lor. „Lasă-le așa cum sunt și nu le sparge sau decoji”, avertizează medicul. Astfel arsura solară se va vindeca mai repede și în același timp reduci riscul infectării. „Dacă arsura este severă, mergi la medicul dermatolog. Uneori sunt prescrise creme cu steroizi pentru a grăbi vindecarea”, recomandă specialistul.
Combate radicalii liberi
Deși arsura se va vindeca în câteva zile, efectul nociv al radicalilor liberi produși de razele UV este permanent. „Razele UV stimulează producția radicalilor liberi în piele, care afectează colagenul și elastina și degradează ADN-ul celulelor de piele”, spune Zeichner. Această degradare internă este responsabilă pentru îmbătrânirea prematură a pielii și creșterea riscului de a dezvolta cancer de piele, avertizează medicul.
Nu te expune la soare
Prevenția este cel mai bun tratament. În timp ce pielea ta arsă de soare se vindecă, este extrem de important să o protejezi de expunerea la soare. Stai la umbră, poartă haine care te protejează de razele UV și, bineînțeles, aplică cremă de protecție solară.
„Cei mai mulți oameni nu aplică suficientă loțiune pentru a obține protecția SPF înscrisă pe ambalajul produsului”, spune Marchbein. Medicul recomandă să aplici o cantitate de loțiune cât un pahar de shot. Produsul trebuie să aibă SPF cel puțin 30 și este necesar să reaplici o dată la două ore.