6 efecte catastrofale ale soarelui asupra pielii tale
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 20.06.2013

Secretul cel mai important al vedetelor de la Hollywood sunt cosmeticele cu protecţie solară. Protejată zi de zi, vară şi iarna, de radiaţiile solare, pielea îşi păstrează aspectul mai multă vreme. La polul opus, expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete poate avea efecte catastrofice.



Chiar dacă nu vrei să renunți la bronzul natural, este important să cunoști efectele soarelui asupra pielii tale, care se cumulează constant la fiecare expunere neprotejată la radiațiile UVA și UVB.

1. Grăbirea apariției ridurilor

Cel mai evident efect al soarelui asupra pielii este îmbătrânirea ei prematură. Expunerea la soare timp de ani de zile reduce grosimea straturilor superficiale ale pielii. În același timp, pielea este mai puțin hidratată deoarece reține mai greu umezeala. Soarele greăbește apariția ridurilor fine, mai ales în jurul ochilor și al gurii, care îți trădează vârsta sau te fac chiar să pari mai bătrână.


2. Decolorarea pielii

Bronzul are un efect al pielii arse de soare. Pentru a se apăra împotriva radiațiilor dăunătoare, pielea produce mai multă melanină, iar capacitatea de apărare scade în timp. În afară de petele maronii care pot apărea datorită expunerii prelungite la soare, pot apărea și pete deschise la culoare pe piele. Cu un diametru de 2 până la 5 mm, aceste puncte decolorate pe piele apar în general pe brațe și pe picioare, sub genunchi.

3. Schimbarea texturii pielii


Modificarea aspectului pielii este ușor de observat de oricine, dar și textura ei suferă modificări după expunerea excesivă la radiațiile solare. Pe termen mediu și lung, soarele contribuie la pierderea elasticității pielii și chiar la apariția unor zone de piele mai groasă. Acestea apar în locurile expuse cel mai mult la soare, de la mâini la ceafă.

4. Apariția petelor solare

În lipsa protecției adecvate împotriva radiațiilor UVA și UVB, pielea poate prezenta și pete roșiatice. Aceste leziuni precanceroase cunoscute drept keratoza solară apar doar în zonele expuse la soare și pot cauza mâncărimi sau usturimi în special pentru persoanele cu tenul deschis la culoare. Aceste pete, care apar cel mai des în grupuri, cresc riscul de apariție al cancerului de piele cu 10-15%.


5. Evidențierea vaselor sanguine

Pereții vaselor sanguine se subțiază în timp odată cu expunerea la radiațiile ultraviolete. Pot deveni mai vizibile, dar cel mai neplăcut efect al acestei probleme este apariția mai rapidă a vânătăilor. Traume ușoare, care nu ar provoca vânătăi în zonele mai puține expuse la soare, pot afecta aspectul pielii în special pe mâini și brațe, dar și în alte zone dacă preferi bronzul natural complet.

6. Riscul crescut de cancer

Toate cele 3 tipuri de cancer de piele, melanomul malign, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular, au un risc mai crescut de apariție atunci când pielea este expusă prelungit la soare fără protecția necesară. Melanomul are riscul cel mai ridicat de metastază, dar toate cancerele de piele sunt periculoase și expunerea la radiațiile ultraviolete fără protecția SPF adecvată crește riscul dezvoltării lor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro