Învaţă cum să-ţi protejezi tenul de soare!
Frumuseţe · Feature / 18.07.2012

Pete pigmentare, riduri, pistrui accentuaţi şi, în cel mai grav caz, cancer de piele. Acestea sunt principalele efecte nocive ale razelor ultraviolete asupra tenului tău.

Pete pigmentare, riduri, pistrui accentuaţi şi, în cel mai grav caz, cancer de piele. Acestea sunt principalele efecte nocive ale razelor ultraviolete asupra tenului tău.

Chiar dacă nu mergi niciodată la plajă fără să îţi pui în geantă o loţiune de protecţie solară adecvată pielii tale, există o zonă a corpului tău care este tot timpul expusă la soare şi care, din păcate, este una dintre cele mai sensibile.

Este vorba, bineînţeles de tenul tău, care atât vara cât şi iarna este permanent afectat de razele ultraviolete.


Fotoîmbatranirea


"Soarele este inamicul nr. 1 al pielii şi din ce în ce mai multe persoane înţeleg că o piele frumos bronzată îşi are preţul ei. Cu atât mai mare cu cât nu ne dăm seama pe moment, ci în timp, când va fi prea târziu să mai reparam 'stricăciunile' "
, declară medicul dermatolog Andra Cristea.

Folosirea unei creme de zi cu factor de protecţie adecvat tenului tău te ajută să previi îmbătrânirea prematură a pielii.

Fie că foloseşti o cremă hidratantă cu SPF ca baza pentru machiaj, fie că alegi un fond de ten cu protecţie solară, tenul tău va rămâne tânăr şi sănătos.


"Este bine deci să ne protejăm pielea pe cât posibil împotriva razelor solare atât prin îmbrăcăminte, cât şi prin creme fotoprotectoare la nivelul zonelor neprotejate: faţă, decolteu, mâini. Ochelarii de soare sunt foarte importanţi pentru că un soare puternic forţează ochii şi duce la apariţia 'labei de gâscă' în colţul ochilor", adaugă medicul dermatolog.

Petele pigmentare


"Cele mai frecvent întâlnite pete pigmentare sunt reprezentate de efelide (pistrui) şi lentigine. Având aspect similar, acestea sunt mici pete neregulate, de culoare cafenie, localizate pe faţă, umeri şi decolteu, care apar primăvara şi vara, în urma expunerii la soare, mai ales la persoanele cu fototip deschis la culoare"
, declară Andra Muscalu.

Pe lângă factorii genetici, apariţia petelor pigmentare este cauzată în mare masură de expunerile necontrolate la soare, dar şi de lipsa unei protecţii adecvate.

Atât cât este posibil, mai ales dacă ai un fototip deschis (pielea foarte albă, părul blond, ochii albaştri/verzi) evită expunerile prelungite la soare şi foloseşte creme de zi cu factor de protecţie.

Protejează-ţi aluniţele!


Aluniţele de la nivelul feţei sunt expuse mult mai mult la razele ultraviolete decât cele de pe corp, prezentând un risc crescut de apariţie a melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele.  


"Expunerea prelungită la soare este cel mai important factor de risc în apariţia melanomului," avertizează dermatologul Adina Alexandru.

Potrivit Societăţii Române de Dermatologie, printre factorii de risc care pot genera modificări la nivelul aluniţelor se numără: pielea deschisă la culoare, părul roşcat sau blond, bronzare lentă, apariţia arsurilor solare, dezvoltarea pistruilor, expunerea cronică la soare.

Dacă prezinţi unii dintre aceşti factori, este necesar să acorzi o atenţie deosebită aluniţelor de la nivelul feţei, folosind zilnic o cremă de faţă cu factor de protecţie solară sau acoperind aluniţa cu plasturi speciali.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro