Atunci când ai un ten acneic, cele mai multe produse pe care le folosești (de la demachiant special până la cremă, gel de spălat fața cu acid salicilic sau măștile pe bază de argilă) au tendința să îți usuce pielea.
Atunci când ai un ten acneic, cele mai multe produse pe care le folosești (de la demachiant special până la cremă, gel de spălat fața cu acid salicilic sau măștile pe bază de argilă) au tendința să îți usuce pielea.
Nu puține sunt persoanele care se confruntă cu deshidratarea tenului, scuame și cicatrici lăsate de acnee. De aceea, tenul are nevoie și de hidratare. Iar un foarte bun aliat pentru tenul afectat de acnee sunt unele uleiurile vegetale.
Uleiul din cătină
Pe lângă alte proprietăți, uleiul de cătină
este cicatrizant, reparator și regenerant. De aceea, acest ulei este
indicat pentru pielea inflamată, afectată de iritații și dermatite.
Serotonina conținută are rolul de a proteja împotriva infecțiilor și
ajută la vindecarea plăgilor sau a arsurilor. Este bogat în vitamina A,
E, D, dar și fier, calciu, zinc, iod. Uleiul de cătină este
antiinflamator, reduce roșeața, calmează tenul, reduce mâncărimile. Nu
se recomandă folosirea lui ca atare, ci se adaugă în creme pentru ten cu
probleme.
Uleiul de cimbru
Este un ulei antibacterian și antifungic, recomandat pentru tenul cu probleme acneice, dermatoze, micoze. De asemenea, uleiul de cimbru este decongestionant pentru piele, antiparazitar. Să nu uităm că egiptenii, grecii și romanii foloseau încă din antichitate cimbrul în medicină. Se recomandă utilizarea lui în unguente și serumuri pentru ameliorarea acneeei, dar și ca atare.
Mai mult, uleiul de cimbru nu conține substanțe iritante și ajută la îndepărtarea bacteriilor care înfundă porii.
Ulei de chimen negru
Un ulei mai puțin cunoscut la noi este uleiul de chimen negru. Este purifiant, antiseptic și antiinflamator. De aceea, este indicat pentru tenul cu probleme acneice. Stimulează regenerarea țesuturilor și cicatrizarea. Se folosește combinat cu alte uleiuri sau se poate aplica local și nediluat. De asemenea, este foarte bun și în cremele și loțiunile pentru tenul acneic.
Ulei de argan
Este un ulei bogat în antioxidanți cu proprietăți de regenerare, cicatrizante, nutritive și hrănitoare. În Maroc, locul de unde provine arborele de argan, localnicii foloseau uleiul pentru tratarea rănilor și a problemelor dermatologice. Uleiul de argan vindecă cicatricele de la acnee.
Uleiul de migdale
Un alt ulei care hidratează și vindecă tenul afectat de acnee este uleiul de migdale. Este antiinflamator și calmant, hrănitor pentru tenul uscat și regenerant. Se utilizează ca atare, nediluat, în combinație cu alte uleiuri sau ca ingredient în creme, măști, tratamente.