Vedetele și vagabondul: Radioman, amicul celebrităților
Divertisment · Vedete / 30.06.2013

Craig Castaldo n-avea bani, n-avea familie, n-avea nici un acoperiș deasupra capului. Și cu toate astea, acum e un om fericit. Umblă toată ziua cu un aparat radio agățat de gât și își face veacul pe lângă studiourile cinematografice și de televiziune din New York, așa că nicio vedetă nu trece fără să facă o poză cu el.

Toată lumea îl iubește și îl respectă. A devenit o emblemă a showbiz-ului american și este invidiat de fani pentru că vedetele îl salută și se pozează cu ele. Radioman s-a transformat dintr-un homeless neștiutor într-o celebritate neconvențională. Dar până aici au trecut două decenii.

Cu ani în urmă...

1990. New York. Craig Castaldo se fâțâia pe lângă World Trade Center când a văzut un alt homeless sorbind dintr-o sticlă înfășurată într-o pungă maronie din hârtie - accesoriul nelipsit al oricăui vagabond.
"M-am dus la el, aveam casetofonul cu mine și am fost surprins când tipul ăsta mi-a zis: <<Poți să taci, te rog, jucăm aici>>. Omul ăla fără adăpost era Bruce Willis", povestește el. 
 
 

Își amintește clar momentul în care a început totul. "L-am întrebat: <<Unde jucați?>> Habar n-aveam despre filme și cum se fac filmele. Am crezut că tipul ăla era de-adevăratelea."
 
Willis filma o scenă din "The Bonfire of The Vanities", iar Radioman și-a revenit din surpriză și l-a întrebat pe actor dacă nu vrea să bea ceva cu el.
"În câteva clipe, am început să vorbim. Așa l-am cunoscut pe Bruce Willis fără să am habar cine era el. Nu știam ce naiba făcea el atunci", a povestit cel mai cunoscut și mai simpatic homeless din America.

De atunci, Radioman - născut Craig Castaldo, și-a schimbat numele în Craig Schwartz, fiindcă suna a evreu - a petrecut aproape trei decenii pedalând pe bicicleta lui, cu aparatul radio de gât, de la un studiou cinematografic la altul, pentru că acolo primea din hrana echipelor de filmare. 

Acolo s-a împrietenit cu starurile, apoi a devenit atât de cunoscut, încât a început să-și facă loc și în distribuția unor lunmgmetraje. Cândva un homeless fără nicio legătură cu filmul, el a apărut ca figurant într-o sumedenie de filme, printre care se numără "30 Rock", "The Departed", "The Bourne Trilogy", "Shutter Island" și  "Godzilla". Sunt peste 100 de pelicule și producții de televiziune.
 
 

Toată lumea îl știe pe Radioman și deja are fanii lui printre staruri. Pentru Tom Hanks, Radioman e o "instituție culturală".
"Când te tutuiești cu Radio, știi că ești unde trebuie", spune actorul.
 
 
 
 
 

"Nu-i sănătos, cum naiba poate să fie peste tot, să știe tot?", se întreabă Shia LaBeouf.
 
Și George Clooney și Meryl Streep se numără printre fanii săi, în timp ce Johnny Depp bănuiește că sub aspectul de om al străzii se ascunde un miliardar secret căruia îi place să se țină de poante. Robin Williams, care în aprilie 2011 și-a lăsat barbă și ajunsese să semene leit cu Radioman, de ziceai că sunt frați, îl consideră "o emblemă a New York-ului". Iar Whoopi Goldberg l-a invitat la o gală a Oscarurilor pe care ea a prezentat-o.
 
 
 
 
Era, aşadar, doar o chestiune de timp până când povestea lui urma să devină un film - în America, nicio poveste frumoasă nu rămâne nespusă pe marile ecrane.

Documentarul "Radioman", regizat de Mary Kerr, a fost lansat anul trecut și are în distribuție nume mari, precum Eva Mendes, George Clooney, Johnny Depp, Josh Brolin, Jude Law, Matt Damon și Tom Hanks.
 
 

În film, Craig se declară nemulțumit că a fost nevoit să-și ia "un job adevărat" și povestește cum o internare într-un spital psihiatric l-a făcut atât de nefericit, încât a devenit alcoolic. Finalmente, după ani în care a tot băut, a rămas fără casă. "Am fost curier la început și făceam bani buni, dar îi dădeam pe băutură. Alcoolul era o cale de a evada din lume și problemele ei. Toți banii s-au dus și eu nu mai aveam nimic, așa că am ajuns pe stradă", explică el în documentar.
 
 

Aparatul radio l-a ajutat să fie la curent cu noutățile, dar i-a adus și mulți prieteni. Îl poartă legat pe după gât pentru că i s-au furat mai multe aparate.

Filmul despre el i se pare o mare realizare și încă nu înțelege de ce vrea lumea să-l vadă: "Nu-mi vine să cred că oamenii vor să vadă așa ceva. Dar ei vor! Aici sunt eu, ceea ce sunt, dar pentru ei e mai mult decât atât."
 
 
 
 

Povestea lui a fost publicată de The New York Times, New York Magazine, Time Out și The New York Daily News 

După ani petrecuți la periferia industriei filmului, Radioman a devenit o enciclopedie ambulantă în domeniu. Știe actori, detalii despre ei, stochează în minte tot felul de informații. E un imdb.com în carne și oase. Spune că actorul său preferat este Robin Williams, iar Martins Scorsese este cel mai bun regizor cu care a lucrat. Ce ironie a sorţii: Radioman a lucrat cu Scorsese, un privilegiu la care râvnesc mulţi actori de prim rang de la Hollywood...
 
 

Pentru el, filmul a fost salvarea din ghearele dependenței de alcool. În timp ce staruri precum Angelina Jolie și Sean Penn și-au dedicat o parte substanțială a veniturilor lor unor cauze caritabile, Radioman a procedat invers, notează publicația sud-africană The Big Issue, editată de organizația non-profit cu același nume, care se ocupă de persoanele marginalizate. Stând mai tot timpul pe lângă platourile de filmare, el nu-și permitea să mai bea, pentru că astfel credibilitatea sa de om bun și sărman ar fi fost spulberată. Pentru el, acesta a fost un fel de azil mental. "Filmele mi-au schimbat viața", mărturisește Craig. 
 
 

După lansarea documentarului, celebritatea sa a trecut la alt nivel. Acum călătorește, are un site și dă interviuri. A primit ovații la Hot Docs, Festivalul de film de la Toronto. A ajuns și în Marea Britanie, apoi în Dubai, într-un turneu de promovare a filmului.  
 
Dar nu asta e cea mai importantă schimbare în viața lui: Radioman n-a mai băut de 16 ani și nu mai trăiește pe străzi. Mai dă însă târcoale pe la studiouri, doar asta e "meseria" lui.


Foto: Hepta



Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro