25
Cum se recoltează șofranul, cel mai scump condiment din lume. Un kilogram costa 10.000 de dolari
Șofranul este un condiment obținut din floarea plantei Crocus Sativus și este considerat cel mai scump condiment din lume.
Un kilogram de șofran pur poate ajunge la prețul de 10.000 de dolari.
Modul în care șofranul se recoltează este unul dintre motivele pentru care acest condiment este atât de scump. Din fiecare floare de șofran sunt extrase pistilele. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.
Un gram de șofran este obținut din 250 de flori, iar pentru zece grame de șofran sunt necesare 1430 de pistile. Este foarte concentrat, o parte de șofran fiind suficientă pentru a colora 100.000 de părți de apă.
Cel mai mare producător de șofran din lume este Iran, cu o producție totală care echivalează cu 85% din piața mondială de șofran. Dar șofranul este cultivat în mod tradițional de sute de ani în zone ale Turciei. O localitate recunoscută pentru culturile sale de șofran este Safranbolu, aflat pe țărmul Mării Negre, și al cărui nume este inspirat de faimosul condiment.
Pistilele de șofran sunt recoltate în luna octombrie și sunt lăsate la uscat. Șofranul este folosit în special în zona Mării Mediterane, fiind adăugat în preparate culinare diverse, de la orez, pește, supe etc.
Foto: Hepta