De ce ar trebui să crești copiii lângă bunicii lor
Legătura dintre nepoți și copii este una specială și profundă. Nu este întotdeauna ușoară și poate presupune călătorii lungi, dar atunci când părinții le permit copiilor să dezvolte o relație pozitivă cu bunicii, cei mici au de câștigat.
Se spune adesea că bunicii vor crește următoarea generație, dar toată acea dragoste în plus nu îi face decât mai puternici pe cei mici. Iată de ce ar trebui să crești copiii lângă bunicii lor!
Care sunt motivele pentru care ar trebui să crești copiii lângă bunicii lor?
1. Vor avea un sistem de sprijin încorporat
Un studiu realizat de Universitatea din Oxford a constatat că acei copii care sunt aproape de bunicii lor au mai puține probleme emoționale și comportamentale și sunt mai capabili să facă față evenimentelor traumatice din viață, cum ar fi divorțurile sau agresiunile de la școală. Într-un mod real, bunicii pot oferi un sentiment al siguranței și al sprijinului, care îi ajută pe copii atunci când au de-a face cu experiențele nefaste din copilărie.
2. Vor avea o rezistență crescută
Alte cercetări sugerează că înțelegerea istoriei familiei îi poate face pe copii mai rezistenți și vor ajunge să simtă că își pot controla viața, chiar și atunci când viața din afara familiei pare a fi incontrolabilă. Aflând de unde provin bunicii și cum făceau părinții lor cumpărături în adolescență, îi poate ajuta pe copii să înțeleagă că fac parte dintr-o imagine mult mai mare decât credeau. Iar cunoașterea acestor lucruri și a faptului că și generațiile anterioare au trecut prin situații dificile, îi ajută pe copii să facă față și să își crească rezistența.
3. Copiii își ajută bunicii să trăiască mai mult
Studiile au ajuns la concluzia că relațiile apropiate dintre copii și bunici sunt bune pentru toată lumea. Copiii devin mai rezistenți, iar bunicii devin mai sănătoși. Cercetările sugerează că bunicii care au grijă de nepoții lor câștigă aproximativ 5 ani de viață. O conexiune intergenerațională chiar aduce beneficii ambelor tabere.
4. Copiii sunt predispuși unui risc mai mic de depresie atunci când ajung la maturitate
Un studiu din 2014 realizat de Colegiul Boston a corelat relațiile emoționale apropiate între bunici și nepoții adulți cu rate mai mici de depresie - atât pentru bunici, cât și pentru nepoții lor adulți. În cazul bunicilor, o relație strânsă cu nepoții îi expune la idei noi, iar nepoții adulți beneficiază de experiența de viață și sfaturile pe care le primesc de la bunici.
5. Copiii se poartă mai frumos cu bătrânii când ajung la maturitate
Toți oamenii îmbătrânesc într-o zi și nimeni nu își dorește ca generația următoare să discrimineze din cauza vârstei. Din fericire, cel mai bun antidot este promovarea unor relații pozitive între copii și bunici. Potrivit unui studiu care a implicat 1.151 de copii din Belgia, cu vârstele cuprinse între 7 și 16 ani, copiii care se aflau aproape de bunicii lor erau mai puțini susceptibili de a-i discrimina pe adulții mai în vârstă. Copiii care aveau o relație proastă cu persoanele mai în vârstă din familie ajungeau să aibă o perspectivă mai discriminatoare.