Foto: Durian

Locul 5. Vieux Boulogne

Cunoscută și ca Sablé du Boulonnais, această brânză este o delicatesă care provine din nordul Franței. Este produsă din lapte de vacă nepasteurizat, mirosul ei fiind adesea comparat cu cel al mâncării putrezite. În 2004, un grup de cercetători de la Universitatea Cranfield din Bedfordshire au declarat Vieux Boulogne drept cea mai urât mirositoare brânză dintre cele 15 sortimente britanice și franțuzești studiate. Mai mult, în 2007, un test realizat la aceeași instituție, cu ajutorul senzorilor de ”miros electronic”, a confirmat statutul delicatesei.


Locul 4. Oul de o sută de ani

Un alt fel de mâncare al cărui miros poate fi deranjant pentru anumite persoane este oul. Mirosul ouălor de o sută de ani, însă, este, cu siguranță, insuportabil pentru oricine. Deși nu este, literalmente, vechi de un veac, miroase de parcă ar fi. Este obținut prin acoperirea unui ou de găină, rață sau prepeliță într-o pastă din sare și noroi, care este apoi îngropat în coji de orez timp de trei ani. Uneori, la pastă se mai adaugă lime, cenușă și ceai. Când sunt sparte, ouăle sunt negre-verzui, au o textură gelatinoasă și miros extrem de înțepător.


Locul 3. Durian

Cel mai surprinzător aliment de pe listă este un fruct. Produs natural, nepasteurizat, care nu a fermentat, nu a fost lăsat la macerat în nimic, Durian este un fruct originar din Asia de sud-est, folosit adesea în smoothie-uri sau în compoziția dulciurilor. Daca unii dintre consumatori îi apreciază mirosul puternic, de alune, alţii îl detestă, considerând că seamănă cu cel de ceapă putrezită. Ca şi brânza Époisses de Bourgogne, este ilegal de transportat cu mijloacele urbane în mai multe țări din Asia.


Locul 2. Natto

Acest fel de mâncare este făcut din boabe de soia fermentată. În Japonia, țara din care provine, este consumat la micul dejun, alături de orez, sushi sau tăieței, cu sos de soia sau muștar chinezesc. Natto are textură gelatinoasă și, desigur, miroase foarte urât.

Locul 1. Brânza tofu mirositoare (chou doufu)

Chou doufu este obținută din tofu proaspăt, macerată în saramură de lapte bătut, carne, legume și, uneori, fructe de mare, pentru o perioadă atât de îndelungată de timp încât, uneori, pot apărea viermii în compoziție. Este foarte populară în China, unde este vândută atât ca mâncare stradală, cât și ca gustare pe stadion. În Taiwan, oamenii au dezvoltat chiar un cult pentru acest fel de mâncare urât mirositor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro