Unul dintre cele mai plăcute lucruri despre mâncare este felul în care miroase. Înainte de a ne bucura de gustul preparatelor, le simțim întâi aroma, care ne stimulează apetitul și ne face poftă de mâncare. În cazul unor feluri de mâncare, însă, mirosul pe care îl degajă e departe de a fi îmbietor, în ciuda gustului surprinzător de bun pe care îl au.
V-ați întrebat vreodată care sunt aceste alimente și unde sunt consumate? foodpanda.ro, cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România, vă prezintă cele mai urât mirositoare feluri de mâncare din lume și țările în care le puteți încerca.
Locul 10. Peștele uscat
Cel mai banal aliment de pe listă este peștele uscat, consumat sub formă de gustare in Coreea, China și alte țări din Asia. Turiștii sau expații care au petrecut mai mult timp în Asia recunosc instantaneu mirosul dezgustător al peștelui, care este pe măsura gustului, lăsând impresia că a fost uitat într-o cameră închisă timp de foarte mult timp.
Locul 9. Kusaya
Un alt fel de pește mirositor, kusaya este originar din Japonia, fiind pește uscat la soare, după ce a fost ținut la macerat în saramură. Nimic neobișnuit până aici, nu-i așa? În acest caz, mai trebuie să aflați că saramura nu este proaspătă, ci este refolosită pentru nenumărate porții de kusaya. Mai mult, japonezii sunt de părere că peștele e cu atât mai bun, cu cât saramura este mai veche. Astfel, același sos poate fi reutilizat de-a lungul mai multe secole, timp în care este păstrat nefrigerat, lăsat la fermentat într-un container.
Locul 8. Surströmming
Următorul loc este ocupat tot de pește, mai exact, heringul fermentat din Suedia. Acest fel de mâncare are un miros atât de urât, încât există o notificare oficială cu privire la el pe site-ul guvernului suedez, în care este prezentat ca având ”miros puternic de pește putrezit”. Pe site mai apare și recomandarea de a nu deschide conservele cu surströmming în spații închise, dar și de a nu-l consuma în afara casei, deoarece ”mirosul atrage muștele”.
Locul 7. Hongeo
Cel mai scârbos preparat din pește vine din Coreea. Purtând denumirea de hongeo koe sau hongeo sashimi, este produs din calcan lăsat la fermentat, până când acidul uric (urina) depozitat în corp se transformă în amoniac. Similar mirosului de amoniac, care declanșează reflexul de vomă, și mirosul lui hongeo koe poate provoca aceeași senzație. Considerat o delicatesă în Coreea, se servește crud, fiind o adevărată provocare pentru oricine se încumetă să-l încerce.
Locul 6. Brânza franțuzească Époisses de Bourgogne
După pește, brânzeturile sunt printre cele mai urât mirositoare mâncăruri din lume. Époisses de Bourgogne era una dintre preferatele lui Napoleon, fiind încoronată chiar ca ”regina brânzeturilor” de către celebrul gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin. Miroase atât de urât, încât în Franța a fost interzisă în mijloacele de transport în comun.