21
Secretul unei tigăi de succes
Dietă & Fitness · Nutritie / 08.08.2011

Te-ai gandit vreodata ce rol ocupa tigaia din bucatarie in viata ta? Recunosc sincer, nici eu. Dupa o vizita la fabrica Tefal din orasul frantuzesc Rumilly, viziunea mea asupra vaselor de gatit s-a schimbat complet si irevocabil. Si pentru mine ca si pentru multe dintre voi, gatitul sanatos reprezinta una dintre prioritatile principale. Ne dorim sa folosim cat mai putina grasime la mancare sau chiar deloc, sa avem un control cat mai exact asupra alimentelor pe care le consumam, ca in final sa ne declaram cu adevarat sanatosi.

Te-ai gandit vreodata ce rol ocupa tigaia din bucatarie in viata ta? Recunosc sincer, nici eu. Dupa o vizita la fabrica Tefal din orasul frantuzesc Rumilly, viziunea mea asupra vaselor de gatit s-a schimbat complet si irevocabil. Si pentru mine ca si pentru multe dintre voi, gatitul sanatos reprezinta una dintre prioritatile principale. Ne dorim sa folosim cat mai putina grasime la mancare sau chiar deloc, sa avem un control cat mai exact asupra alimentelor pe care le consumam, ca in final sa ne declaram cu adevarat sanatosi.

 

Expertii Tefal demonstreaza cu fapte stiintifice, rezultate dintr-o serie de cercetari efectuate, ca vasele de gatit de la Tefal asigura un gatit sanatos, care este o parte integranta dintr-un stil de viata sanatos. In vizita noastra la fabrica din Rumilly, l-am avut alaturi de noi si pe profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta spune ca “pentru un gatit sanatos si mentinerea valorii biologice a ingredientelor trebuie sa folosim instrumente adecvate si vase de gatit performante care sunt compatibile cu mancarea. Vasele de gatit de buna calitate, permit prepararea alimentelor fara grasimi. Un exemplu bun sunt tigaile non- PFOA din teflon care se incalzesc rapid si uniform, pe toata suprafata.”



Pe langa procesul de fabricatie a tigailor, care este realmente impresionant – (vezi galeria foto), am avut ocazia sa observam si testele de laborator care ne-au asigurat de faptul ca tigaile nu contin componente toxice. Misiunea celor de la Tefal este cat se poate de simpla, sa ofere produse ingenioase, eco, usor de folosit, care sa incurajeze gatitul sanatos.

In acelasi timp prof. dr. Mencinicopschi ne-a impartasit si cele 3 principii de baza ale gatitului sanatos. Aceste 3 elemente garanteaza ca in timp ce gatim in tigaie, mancarea va fi in proportie de 99% sanatoasa.

 

 

1. Temperatura vasului nu trebuie sa depaseasca 230 grade


Daca tigaia este incalzita la peste 230 grade, centrul alimentului va depasi temperatura biologica ideala, ceea ce poate duce la formarea de legaturi moleculare intre acizii grasi, proteinele sau carbohidratii, precum si la productia de molecule - polimeri aromatici, produse inrautatite de oxidare termica. Aceste molecule nu se vor forma, daca consumatorul va intelege, ca este necesar sa se mentina  limita de temperatura pentru tigaie, pentru ca alimentele sa-si pastreze calitatile biologice si sa fie benefice pentru sanatatea noastra.



Indicatorul de temperatura exceptional– Thermo-Spot® al tigailor Tefal este cel mai bun indice in acest sens. Acel disc bicolor de la mijlocul tigaii se coloreaza in rosu, cand acoperirea ajunge la 180 grade– cea mai buna temperatura de gatit. Pentru gatit sanatos se recomanda sa se controleze temperatura vaselor de gatit. Astfel se mentin gustul si substantele nutritive din alimente si se evita riscul de polimerizare a moleculelor sau formarea compusilor daunatori pentru digestie.

 

 

2. Asigura-te ca vasul de gatit are fund stabil, astfel incat energia termica sa se distribuie in mod uniform


Folosirea intensa a tigaii precum si socurile termice repetabile duc la denaturarea vaselor de gatit, (mai ales atunci cand acestea sunt cufundate in apa rece avand inca o temperatura ridicata). Un vas de gatit cu un fund deteriorat nu mai poate fi folosit. Produsul alimentar are tendinta de a ramane la fundul vasului fiind in contact direct cu sursa de caldura. Prin urmare, exista pericolul de supraincalzire a produselor alimentare in anumite zone. Distributia neuniforma de incalzire poate duce la deteriorarea tigaii si formarea de substante nutritive daunatoare. Designul tigailor Tefal este extrem de stabil, nepermitand degradarea vaselor de gatit.

 

 

3. Evita sa folosesti prea multa grasime in timpul gatitului


Acoperirea neadeziva a tigaii Tefal nu cere adaos de grasimi, ceea ce reprezinta un avantaj nutritional simtitor. Tot in cadrul vizitei la fabrica Tefal am putut urmari testul de abraziune. Acesta este ideal pentru masurarea stabilitatii acoperirii neadezive, fiindca simuleaza o folosinta indelungata din partea clientului. In cadrul acestui test tigaia este supusa la o lunga serie de abraziuni. Dupa 1000 de cicluri abrazive, „testul cu lapte ars pe fund “ demonstreaza ca tigaia isi pastreaza acoperirea neadeziva. Laptele ars se inlatura cu usurinta sub un jet de apa rece. Pentru comparatie,  inca dupa primele 1000 de cicluri abrazive tigaia ceramica este zgariata si incepe sa lipeasca pe fund, iar tigaia Tefal este ca noua dupa inca 16 000 cicluri.

In conditii de operare diferite (testele au aratat ca vasele de gatit anti-aderente au un timp de functionare de circa 7 ori mai mare decat tigaile ceramice), tigaia Tefal are un efect considerabil mai mic asupra mediului inconjurator, in comparatie cu tigaia ceramica. Pentru prima data in istoria ustensilelor de gatit, Tefal a realizat un studiu stiintific pentru a evalua impactul produselor sale asupra mediului inconjurator.

Articol realizat cu ajutorul Tefal.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro