Sănătatea ta: 5 efecte benefice ale consumului moderat de ouă
Antioxidanţii care se regăsesc în acest aliment-minune reduc riscul de cancer şi împiedică apariţia bolilor cardiovasculare.
Un consum moderat de ouă este benefic pentru sănătate şi nu are niciun efect negativ asupra inimii, după cum arată un studiu recent apărut în publicaţia British Medical Journal, citat de Huffington Post. Chiar dacă au fost asociate cu creşterea colesterolului multă vreme, cele mai recente cercetări arată că dacă sunt consumate în cantităţi normale, ouăle nu dăunează deloc inimii.Ouăle conţin proteine de înaltă calitate, nedepăşite de niciun alt aliment şi sunt recomandate tuturor persoanelor, aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.
Ce înseamnă un consum normal de ouă?
O persoană sănătoasă poate să consume săptămânal între 2 şi 5 ouă, provenite de la găini crescute în aer liber şi hrănite ecologic. Cea mai bună metodă de preparare a ouălor este prin fierberea lor, însă păstrând gălbenuşul moale. "Dacă oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenţi care devin toxici", avertizează prof.
dr. Mencinicopschi.
De asemenea, este bine să eviţi consumul ouălor prăjite în ulei!
Ce efecte benefice aduce consumul de ouă?
1. Protejează sistemul nervos
Ouăle conţin de asemenea vitamina B şi un compus nutritiv numit colină, important în funcţionarea celulelor, în special a celulelor sistemului nervos. Sunt recomandate în special femeilor însărcinate, deoarece ajută la dezvoltarea creierului fătului, prevenind apariţia sindromului Down sau a demenţei.
2. Previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă
Datorită antioxidanţilor din conţinutul lor, ouăle reduc riscul de cancer şi de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat în 2011. Potrivit cercetătorilor, chiar jumătate din cantitatea de antioxidanţi se pierde prin fierberea ouălor, ele tot conţin aceeaşi cantitate de antioxidanţi care se regăseşte în mere.
3. Protejează ochii de boli
Gălbenuşul este bogat în vitamina A, D şi E, iar culoarea este dată de conţinutul de luteină şi zeaxantină, doi compuşi recomandaţi pentru sănătatea ochilor, protejându-i de razele ultraviolete.
4. Te ajută să rezişti tentaţiilor culinare
Un mic dejun bogat în proteine complete care se regăsesc în ouă are rolul de a te face mai rezistentă în faţa tentaţiilor culinare, după cum arată un studiu realizat în 2013. Astfel că ouăle constituie o soluţie perfectă pentru micul dejun, în special dacă ţi-ai propus să scapi de câteva kilograme care s-au acumulat în plus.
5. Scad tensiunea arterială
Proteinele din ouă pot reduce hipertensiunea, deoarece au o acţiune similară medicamentelor care sunt prescrise pentru această afecţiune, arată un studiu realizat în 2009.