Ai poftă de ceva dulce, dar să fie de post? Eva.ro îţi propune cinci reţete de deserturi uşor de preparat, ieftine şi fără ingrediente de origine animală.
Ai poftă de ceva dulce, dar să fie de post? Eva.ro îţi propune cinci reţete de deserturi uşor de preparat, ieftine şi fără ingrediente de origine animală.
1. Prăjitura Negresă
Ingrediente:
- 1 cană nucă crudă;
- 1/2 cană prune uscate;
- 1/2 cană curmale;
- 1/4 cană cacao sau pudră de roşcove;
- 3-4 linguri lapte de migdale sau apă.
Mod de preparare
1. Mixează nucile în robotul de bucătărie sau într-o maşină de râşnit;
2. Curăţă prunele uscate şi curmalele de sâmburi;
3. Adaugă în robotul de bucătărie curmalele şi prunele uscate şi mixează până obţii o compoziţie lipicioasă;
4. La final se adaugă pudra de cacao sau de roşcove;
5. Pune o folie alimentară în tava pe care o foloseşti pentru prăjitură;
6. Toarnă compoziţia în tavă şi întinde-o cu ajutorul unei spatule;
7. Înveleşte prăjitura cu folia şi las-o la congelator 5 ore, după care o poţi păstra la frigider;
8. Se taie foarte uşor în forma dorită. Poţi chiar să tai un baton de negresă pe care să-l înveleşti cu folia alimentară şi să-l iei cu tine la serviciu. În prăjiturică poţi să inserezi şi nuci mărunţite, migdale, vişine, în funcţie de preferinţele tale.
2. Batoane cu nucă de cocos, banană şi pudră de cacao
Ingrediente
- o cană şi jumătate de fulgi de nucă de cocos
- 1 lingură cu seminţe de floarea-soarelui mărunţite (sau orice alte nuci/seminţe)
- 6 linguri cu pudră de cacao
- puţină sare de mare
- 1 linguriţă cu coajă de portocală răzuită (opţional)
- 1 banană
- 2 linguri cu ulei de cocos presat la rece sau ulei de palmier
- 2 linguri cu miere de albine/pastă de curmale/sirop de agave.
Se amestecă fulgii de cocos cu seminţele de floarea-soarelui, cacaua şi sarea de mare.
Se lasă la temperatura camerei uleiul de cocos şi se amestecă cu banana pisată cu furculiţa, după care se adaugă mierea de albine şi coaja de portocală.
Se amestecă ingredientele uscate cu cele lichide până obţii o compoziţie uşor lipicioasă.
Se fac biluţe (care se pot înveli în ciocolată topită sau diverse nuci/seminţe măcinate) sau se toarnă compoziţia într-o caserolă pătrată (în care se pune folie alimentară ca să poţi scoate mai uşor bucata) şi se lasă la congelator câteva minute până se întăresc. Se poate păstra la congelator o lungă perioadă pentru a avea la îndemână un desert delicios.
3. Biscuiţi aromaţi cu unt de arahide şi lapte de soia
Ingrediente
- 1 cană cu făină integrală;
- 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu;
- 1/2 cană cu unt de arahide;
- 3/4 cană cu zahăr brut;
- 1/4 cană cu lapte de soia;
- puţină sare de mare;
- puţină scorţişoară.
Se amestecă împreună ingredientele uscate, după care se încorporează ingredientele lichide.
Se formează biluţe care se aşază în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Se presează fiecare biluţă cu furculiţa şi se lasă la cuptor 11 minute.
Se lasă la răcit şi se depozitează într-un borcan închis ermetic.
4. Îngheţată cremoasă de banane
Ingrediente
- 4 banane congelate;
- 1 lingură cu unt de arahide făcut în casă.
Se mixează bananele în robotul de bucătărie până devin cremoase.
Se pune untul de arahide şi se amestecă împreună, după care se ornează cu ciocolată fondantă topită la abur.
Se poate consuma imediat sau se poate păstra la congelator.
5. Tort cu banane, unt de arahide şi biscuiţi digestivi
Pentru blat ai nevoie de:
- 1/2 cană cu biscuiţi digestivi, măcinaţi în robotul de bucătărie;
- 2 linguri unt de cocos/palmier, topit într-un vas cu apă fierbinte;
- puţin zahăr brut, după gust;
- 1 baton de vanilie, mărunţit împreună cu biscuiţii.
Pentru cremă ai nevoie de:
- 2 linguri unt de arahide făcut în casă;
- 2 banane;
- 1 lingură seminţe de chia (opţional);
- puţină zeamă de lămâie.
Pentru ornat:
- ciocolată neagră;
- chips din banane.
Mod de preparare
1. Se amestecă biscuiţii cu untul topit şi cu mierea de albine, după care se presează în forma pentru tort.
2. Se mixează în robotul de bucătărie bananele, după care se adaugă untul de arahide, seminţele de chia şi zeama de lămâie.
3. Se toarnă crema peste blatul din biscuiţi şi se introduce la frigider câteva ore.
4. Se topeşte la abur ciocolata fondantă cu multă cacao şi se ornează tortuleţul.
Foto: Ioana Maroşan