Consumul zilnic de băuturi îndulcite este periculos pentru sănătatea copiilor, explică medicii
"Este dramatică situaţia de la noi, în România am avut un boom, după ’89, am vrut să gustăm toate sucurile. Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar acest fenomen a sărit în aer după Revoluţie, când oamenii s-au repezit la orice ambalaj frumos", a declarat medicul.

"Diabetul zaharat afectează 11,6% din populaţia adultă a României, adică 1,8 milioane de oameni", a explicat doctorul Cristian Serafinceanu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.


Declaraţia doctorului Serafinceanu se bazează pe un studiu din 2013 (Predator) care arată că 11,6 % din populaţia adultă, 20-79 de ani, din ţara noastră suferă de diabet, în condiţiile în care media europeană este de 8%, notează agenţia menţionată.

"Problema e că nu îi cunoaştem pe toţi, noi spunem că pentru un pacient cunoscut cu diabet, există cel puţin unul necunoscut. Acum, noi avem peste 700.000 de pacienţi care primesc reţete decontate de Casa de Asigurări", a explicat Cristian Seranfinceanu.


Potrivit Mediafax, în România, piaţa de băuturi nonalcoolice (carbogazoase şi sucuri naturale) se ridică anual la peste 4,1 miliarde de lei, fiind vândute 1,6 miliarde de litri, conform datelor furnizate de unul dintre cei mai mari competitori.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts şi publicat în octombrie 2015 în revista Circulation, susţinea că 184.000 de adulţi mor anual în întreaga lume din cauza consumului excesiv de băuturi bogate în zahăr. Realizatorii studiului notau că numai în anul 2010 băuturile îndulcite cu zahăr au ucis 6.450 de oameni de cancer, 45.000 de boli cardiovasculare şi 133.000 de oameni de diabet zahar.



Foto: Depositphotos
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro